Jagnięce kebaby shami (Lamb Shami Kebab)

Podziel się z innymi:

Kebaby shami – delikatne kotleciki przyrządzane z mięsa i ciecierzycy channa dal są bardzo popularną przekąską kuchni północnych Indii. Potrawa najprawdopodobniej wywodzi się z tradycji kulinarnej Wielkich Mogołów, według legendy po raz pierwszy została przygotowana przez kucharza jednego z nababów – muzułmańskich książąt władających północnoindyjską krainą Awadh ze stolicą w Lucknow.

Słowo shami w językach hindi i urdu oznacza “wieczór”, być może od tego pochodzi nazwa dania, gdyż kebaby te są chętnie serwowane jako przekąska kolacyjna. Inna teoria nazwę potrawy wiąże z arabskim słowem al-sham oznaczającym świat arabski, co może sugerować jej bliskowschodni rodowód.

Obecnie kebaby shami jedzone są powszechnie w północnych Indiach, Pakistanie i Bangladeszu, a dla ludności muzułmańskiej licznie zamieszkującej te tereny stanowią tradycyjną przekąskę spożywaną podczas ramadanu oraz świąt religijnych.

Do przygotowania potrawy najczęściej używa się jagnięciny lub koźliny, z powodzeniem zastosować można również mięso wołowe.

Delikatne kebaby jagnięce (Lamb Shami Kebab)
 
Składniki/Ingredients:
  • 500 gramów mielonej jagnięciny/ wołowiny
  • 100 gramów (pół szklanki) ciecierzycy channa dal
  • 1 średnia cebula
  • 6 ząbków czosnku
  • 1 lyżka drobno posiekanego korzenia imbiru
  • 2-3 strączki zielonego kardamonu
  • opcjonalnie 1-2 czarne kardamony
  • kawałek cynamonu o długości około 5 centymetrów
  • 2-3 goździki
  • 5-6 ziaren czarnego pieprzu
  • pół łyżeczki mielonego chili
  • pół łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
  • sól do smaku (około 1.5 łyżeczki)
  • 2 jajka
  • garść posiekanej natki kolendry
  • garść posiekanych listków mięty
  • 2-3 szklanki wody
  • olej lub klarowane masło do smażenia
Przygotowanie/Preparation:
  1. Ciecierzycę channa dal płuczemy i zostawiamy na około pół godziny do namoczenia, odcedzamy.
  2. Cebulę i czosnek drobno siekamy.
  3. Na odrobinie oleju podsmażamy lekko cebulę (około jednej łyżki drobno posiekanej cebuli zostawiamy na później), dodajemy imbir oraz czosnek, smażymy przez chwilę.
  4. Dodajemy mięso, ciecierzycę, cynamon, kardamon, goździki oraz pieprz, dolewamy wodę. Wody powinno być tyle, aby zakryła mięso.
  5. Dusimy na małym ogniu, aż ciecierzyca będzie miękka (około 20 minut), następnie odkrywamy i smażymy do momentu, kiedy cała woda odparuje.
  6. Kawałki cynamonu i czarny kardamon wyrzucamy.
  7. Zostawiamy do ostygnięcia, dodajemy sproszkowane przyprawy: chili i kmin rzymski, następnie blendujemy podsmażone mięso z przyprawami na jednolitą masę.
  8. Solimy, dodajemy jajka, posiekaną kolendrę, miętę i resztę cebuli, wszystko mieszamy.
  9. Z mięsnej masy formujemy kulki wielkości kurzego jaja, następnie je spłaszczamy.
  10. Kotleciki smażymy na klarowanym maśle lub oleju po 3-4 minuty z każdej strony.

Tradycyjnie kebaby shami podaje się z miętowym lub kolendrowym chutneyem i krążkami surowej cebuli, skropione sokiem z cytryny.

Smacznego!

kebab shami

Uwaga: Zamiast przypraw: cynamonu, kardamonu, goździków, pieprzu oraz chili możemy wykorzystać sproszkowaną przyprawę Garam Masala w ilości około 1 płaskiej łyżki. Przyprawę dodajemy do podsmażonego mięsa przed zblendowaniem.

Zamiast channa dal możemy użyć zwykłej ciecierzycy: surowej lub z puszki. W przypadku puszkowanej ciecierzycy pomijamy oczywiście gotowanie – dodajemy ją do mięsa przed zblendowaniem.

Podziel się z innymi:

Komentarze

Jagnięce kebaby shami (Lamb Shami Kebab) — 1 komentarz

  1. O matko jak ja bardzo lubię kebaby jednak muszę je ograniczać, ponieważ wiadomo jak się zje ich za dużo to później można przytyć i jest problem. Ten kebab przedstawiony tutaj wygląda bardzo apetycznie i jest to przekąska, która na pewno wyląduje niedługo na moim talerzu. Pozdrawiam wszystkich, którzy uywielbiają coś przegryźć między posiłkami.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Oceń przepis:/Rate recipe: