Kolorowa sałatka ze świeżych warzyw (Kachumber Salad)

Podziel się z innymi:

Sałatka zwana kachumber to niezwykle prosty w przygotowaniu, pyszny, orzeźwiający dodatek, często podawany jako uzupełnienie indyjskiego posiłku. Przepis na to danie najprawdopodobniej przywędrował na tereny Indii razem z Europejczykami. Przyrządzana ze świeżych pomidorów, ogórków i cebuli, przyprawiana sokiem z limonki i natką kolendry, sałatka kachumber zdobyła ogromną popularność na indyjskich stołach. Jeżeli przyjrzymy się składnikom sałatki, z łatwością stwierdzimy, że kachumber jest w zasadzie tym samym, co meksykańskie pico de gallo, albo inaczej salsa fresca.

Przepis na kachumber:

Kolorowa sałatka ze świeżych warzyw (Kachumber Salad)
 
Składniki/Ingredients:
  • 1 ogórek
  • 2 pomidory
  • 1 cebula
  • 1 zielona papryczka chili
  • pół łyżeczki kminu rzymskiego
  • sok z dwóch limonek
  • sól do smaku (można użyć czarnej soli kala namak)
  • garść natki kolendry
  • kilka listków mięty
Przygotowanie/Preparation:
  1. Ogórek, pomidory i cebulę kroimy w kostkę.
  2. Siekamy drobno kolendrę i miętę oraz papryczkę chili (najpierw usuwamy z niej nasiona).
  3. Wszystko razem mieszamy, przyprawiamy solą, kminem oraz sokiem z limonki.
  4. Można dodać szczyptę cukru do smaku.

Smacznego!

sałatka kachumber

Podziel się z innymi:

Komentarze

Kolorowa sałatka ze świeżych warzyw (Kachumber Salad) — 7 komentarzy

  1. Świetnie sałatka wygląda przepysznie. Jest to super rozwiązanie, żeby móc sobie troszkę bardziej poprawić nastrój w te nadchodzące jesienno zimowe dni i wieczory. Poza tym sałatka jest bardzo przepyszna próbowałem takiego rozwiązania i polecam takie przystawki każdemu kto chce zdrowo żyć.

  2. @Michał

    no nie wiem czy taka sałatka nadaje się na jesienno-zimowe dni, mi bardziej kojarzy się z grillami w lecie gdzie taka sałatka często ma miejsce bo jest taka wiosenna i idealnie pasuje do smażonych przekąsek chociaż kto co lubi, wracając – do sałatki można dodać również oliwki albo ewentualnie sos czosnkowy, mi tak przyrządzona sałatka bardzo smakuje 🙂

  3. Kuchnia indyjska od zawsze była moją ogromną pasją – nigdy sama nie potrafiłam przygotować tak pysznych dań jednak dzięki Twoim przepisom udało mi się zrobić coś dobrego – nie wyśmienitego ale coś co zadowala podniebienie

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Oceń przepis:/Rate recipe: