Cebulowe placuszki zwane bhaji są bardzo popularną przekąską kuchni indyjskiej. Szybkie i łatwe w przygotowaniu mogą urozmaicić także Twój jadłospis.
Placuszki cebulowe ( Onion Bhaji )
Składniki/Ingredients:
- 2 duże cebule
- 1 szklanka mąki z ciecierzycy
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- woda
przykładowy zestaw przypraw do ciasta, można modyfikować według własnych upodobań:
- 1/2 łyżeczki mielonego kminu
- 1/2 łyżeczki mielonej kurkumy
- 1/2 łyżeczki ziaren czarnuszki
- gałązka zielonej kolendry
- szczypta chili
- olej do smażenia
Przygotowanie/Preparation:
- Do mąki dodajemy proszek do pieczenia, sól i ulubione przyprawy. Dolewając wody, robimy ciasto o konsystencji ciasta na naleśniki.
- Cebulę kroimy w cieniutkie piórka.
- Pokrojoną cebulę dodajemy do ciasta, wszystko mieszamy.
- Na rozgrzany na patelni olej nakładamy łyżką porcje cebuli w formie niewielkich placuszków i smażymy je po 3 - 4 minuty z każdej strony na złoty kolor. Odsączamy na papierowym ręczniku.
Można podawać z sosem czosnkowym lub pomidorowym.
Smacznego!
wspaniały przepis, ja robię go z mąki grochowej, od kiedy zawitał w mojej kuchni muszę go robić tak często jak chleb, wspaniałe smaki doskonały do sniadania, szybkiego obiadu czy jako przekąska na szybko.
pozdrawiam smakoszy którzy tak samo jak ja szukają innych „smaków”
Hej!Czy mogę użyć mąke ryżową?
Pozdrawiam serdecznie.
Nie próbowałem, ciecierzyca daje charakterystyczny smak, można spróbować i zobaczyć, co wyjdzie 🙂
Robiłam krok po kroku wg przepisu, ale zamiast placków wyszła mi cebulowa „breja”😕😕
I tak ma być 🙂 Tę breję smażymy.
Breja zrobiła się już po usmażeniu, nie przypominało to placków, a raczej jajecznicę.
może olej był za mało rozgrzany… albo ciasto za rzadkie?,,, ja dostałam taką breję, gdy zamówiłam onion bhaji w indyjskiej restauracji… 🙂 ale teraz sama zrobię!
Super przepis, przy drugim podejściu dodam wszystkiego więcej 🙂
Mniam
Ta przekąska okazała się sukcesem zarówno wśród miłośników cebuli, jak i wśród sceptyków 🙂 A do ciasta dodałam całe ziarna czarnuszki i kminu rzymskiego oraz trochę mielonej kozieradki.
Dzięki za przepis! Inne też się fajne udały 🙂
ps. nie da się kliknąć na 5 gwiazdek, ale cały blog jest na 10 gwiazdek!