Chlebki czapati ( chapati ) są bardzo ważnym składnikiem kuchni indyjskiej, serwowane są jako dodatek do większości dań.
Oto przepis jak zrobić chapati:
Proporcje na 12 sztuk:
Chlebki czapati ( Chapati )
Składniki/Ingredients:
- 2 szklanki mąki najlepiej pełnoziarnistej
- troszkę mąki do podsypywania przy rozwałkowywaniu placków
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżeczka soli
- około 3/4 szklanki ciepłej wody
Przygotowanie/Preparation:
- Do mąki dodajemy sól i olej, następnie zarabiamy, powoli wlewając wodę, do chwili uzyskania miękkiego elastycznego ciasta. Ciasto zagniatamy. Dla uzyskania puszystych delikatnych czapati, ciasto powinno być zagniatane około 10 minut.
- Zagniecione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy przynajmniej na pół godziny.
- Ciasto dzielimy na dwanaście części i formujemy z niego kulki.
- Kulkę ciasta spłaszczamy palcami, obsypujemy mąką i rozwałkowujemy na placek o grubości naleśnika.
- Smażymy na rozgrzanej patelni, około 20 sekund do utworzenia się "bąbli" na powierzchni ciasta, potem odwracamy i po kolejnych 20 sekundach odwracamy jeszcze raz.
Aby uzyskać efekt „nadmuchania”, można usmażony placek chwycić z brzegu metalowymi szczypcami i przesunąć go nad płomieniem palnika kuchenki. Podajemy ciepłe do potraw typu curry. Czapati można podczas smażenia posmarować odrobiną roztopionego masła.
Smacznego!

Photo credit: polytikus / Foter / CC BY-NC-ND
Wyglądają apetycznie, na pewno na nie się skuszę. Czy mąka pełnoziarnista nie będzie za ciężka do nich? Można wymieszać z mąką chlebową?
Tradycyjnie chapati robi się z mąki pełnoziarnistej, nazywanej w Indiach Atta. Spokojnie można wymieszać z białą mąką.
Są pyszne
Zrobiłam dziś chapati z tego przepisu, placki są miękkie, puszyste, a jednocześnie chrupkie. Użycie mąki pełnoziarnistej nie przeszkadza, a nadaje chlebkom treściwości 🙂
Witam. Wygląda apetyczne, ale mama pytanie co znajduje się na tacy obok chlebka? chodzi o sos i te pasy/ warzywa. jeżeli można to proszę o link do przepisu. Pozdrawiam Katarzyna
Zdjęcie jest pożyczone – robione w indyjskiej restauracji w Kuala Lumpur w Malezji. Po prawej curry z okry, w środku wygląda to na mięso mielone z groszkiem a po lewej jakiś sosik – może sambar.
dzis zjadłem 2 chlebki, moi najemcy z Indii przesympatyczni 🙂