Chlebki czapati ( Chapati )

Podziel się z innymi:

Chlebki czapati ( chapati ) są bardzo ważnym składnikiem kuchni indyjskiej, serwowane są jako dodatek do większości dań.
Oto przepis jak zrobić chapati:

Proporcje na 12 sztuk:

Chlebki czapati ( Chapati )
 
Składniki/Ingredients:
  • 2 szklanki mąki najlepiej pełnoziarnistej
  • troszkę mąki do podsypywania przy rozwałkowywaniu placków
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżeczka soli
  • około 3/4 szklanki ciepłej wody
Przygotowanie/Preparation:
  1. Do mąki dodajemy sól i olej, następnie zarabiamy, powoli wlewając wodę, do chwili uzyskania miękkiego elastycznego ciasta. Ciasto zagniatamy. Dla uzyskania puszystych delikatnych czapati, ciasto powinno być zagniatane około 10 minut.
  2. Zagniecione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy przynajmniej na pół godziny.
  3. Ciasto dzielimy na dwanaście części i formujemy z niego kulki.
  4. Kulkę ciasta spłaszczamy palcami, obsypujemy mąką i rozwałkowujemy na placek o grubości naleśnika.
  5. Smażymy na rozgrzanej patelni, około 20 sekund do utworzenia się "bąbli" na powierzchni ciasta, potem odwracamy i po kolejnych 20 sekundach odwracamy jeszcze raz.

Aby uzyskać efekt „nadmuchania”, można usmażony placek chwycić z brzegu metalowymi szczypcami i przesunąć go nad płomieniem palnika kuchenki. Podajemy ciepłe do potraw typu curry. Czapati można podczas smażenia posmarować odrobiną roztopionego masła.

Smacznego!

czapati

Photo credit: polytikus / Foter / CC BY-NC-ND

Podziel się z innymi:

Komentarze

Chlebki czapati ( Chapati ) — 7 komentarzy

  1. Wyglądają apetycznie, na pewno na nie się skuszę. Czy mąka pełnoziarnista nie będzie za ciężka do nich? Można wymieszać z mąką chlebową?

    • Tradycyjnie chapati robi się z mąki pełnoziarnistej, nazywanej w Indiach Atta. Spokojnie można wymieszać z białą mąką.

  2. Zrobiłam dziś chapati z tego przepisu, placki są miękkie, puszyste, a jednocześnie chrupkie. Użycie mąki pełnoziarnistej nie przeszkadza, a nadaje chlebkom treściwości 🙂

  3. Witam. Wygląda apetyczne, ale mama pytanie co znajduje się na tacy obok chlebka? chodzi o sos i te pasy/ warzywa. jeżeli można to proszę o link do przepisu. Pozdrawiam Katarzyna

    • Zdjęcie jest pożyczone – robione w indyjskiej restauracji w Kuala Lumpur w Malezji. Po prawej curry z okry, w środku wygląda to na mięso mielone z groszkiem a po lewej jakiś sosik – może sambar.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Oceń przepis:/Rate recipe: