Parata z ziemniakami ( Aloo Paratha )

Podziel się z innymi:

Parata z ziemniakami ( Aloo Paratha ) – bardzo popularne danie śniadaniowe pochodzące z północnych Indii. Tworzą je dwie warstwy chapati i nadzienie na bazie ziemniaków.
Proste w przygotowaniu, smaczne i sycące.

Jak zrobić aloo paratha?

Proporcje na 12 sztuk:

Parata z ziemniakami ( Aloo Paratha )
 
Składniki/Ingredients:
ciasto jak na chapati:
  • 2 szklanki mąki najlepiej pełnoziarnistej
  • ok. 1 szklanki wody
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżeczka soli
nadzienie:
  • 3 średnie ziemniaki
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka ziaren kminu rzymskiego
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1 posiekana zielona papryczka chili ( lub chili w proszku do smaku )
  • pęczek posiekanej natki kolendry
opcjonalnie można dodać:
  • 1/2 łyżeczki garam masala
  • 1 małą drobno posiekaną cebulę
  • 1 mały kawałek drobno posiekanego imbiru
Przygotowanie/Preparation:
  1. Robimy ciasto jak na chapati. Do mąki dodajemy olej, sól, powoli dolewamy wodę zarabiając ciasto. Ciasto zagniatamy przez kilka minut, powinno być miękkie i elastyczne.
  2. Zostawiamy ciasto na pół godziny przykryte ściereczką, aby odpoczęło.
  3. Ziemniaki gotujemy w mundurkach, obieramy i rozgniatamy, dodajemy wszystkie składniki i mieszamy.
  4. Ciasto i masę ziemniaczaną z przyprawami dzielimy na dwanaście części, nadzienia powinno być trochę więcej niż ciasta.
  5. Z ciasta formujemy kulki, następnie rozgniatamy na placki o średnicy ok. 8 cm. Na placek z ciasta kładziemy kulkę nadzienia, po czym brzegi ciasta zlepiamy dokładnie ze sobą.
  6. Oprószone mąką kulki ciasta z nadzieniem rozpłaszczamy dłonią i delikatnie rozwałkowujemy na placki o średnicy ok. 15 cm.
  7. Kładziemy na rozgrzanej patelni z małą ilością oleju i, po kilkunastu sekundach, gdy na powierzchni zaczną powstawać "bąble" skrapiamy olejem górę placka i odwracamy na drugą stronę, a po około 20 sekundach odwracamy jeszcze raz.

Smacznego!

parata z ziemniakami

Podziel się z innymi:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Oceń przepis:/Rate recipe: