Chutney, czyli coś w rodzaju konfitury przygotowywanej z owoców lub warzyw przyprawianej na słodko-kwaśno i najczęściej ostro, jest ważnym składnikiem kuchni indyjskiej. Sos taki może być używany w charakterze dipu do maczania w towarzystwie różnych przekąsek lub występować jako dodatek do potraw mięsnych lub wegetariańskich.
Proponuję wypróbowanie przepisu na słodko-kwaśny pikantny sos jabłkowy, świetnie komponujący się na przykład z pieczonymi mięsami.
Jabłkowy chutney ( Apple Chutney )
Składniki/Ingredients:
- 4 jabłka
- 2 małe cebule
- pół szklanki rodzynek
- pół szklanki brązowego cukru
- 1 łyżeczka ziaren gorczycy
- 1 łyżeczka ziaren kminu rzymskiego
- 1 łyżeczka mielonego imbiru
- 1 łyżeczka mielonej kolendry
- pół łyżeczki kurkumy
- pół łyżeczki chili
- 2 łyżeczki soli
- sok z jednej cytryny
- 1 łyżka oleju
Przygotowanie/Preparation:
- Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy w kostkę ok. 1 cm. Cebulę drobno kroimy.
- Na rozgrzany w garnku olej wrzucamy gorczycę i kmin, chwilę smażymy mieszając. Dodajemy cebulę, smażymy do zeszklenia.
- Dodajemy rodzynki, jabłka, wszystkie przyprawy w proszku, cukier, sól, sok z cytryny.
- Smażymy na małym ogniu mieszając do uzyskania gęstego sosu.
Smacznego!
Ale pycha. Wypróbuję 🙂
A „chutney” sliwkowy też może Pan robi? Ten jabłkowy chętnie wypróbuje… 🙂
Śliwki można potraktować podobnie, może bez kolendry i kurkumy, zamiennie dodać kilka goździków. Wypróbuję przy najbliższej okazji 🙂
Zrobiłam na bazie tego przepisu chutneye do słoików z tego co mam w ogrodzie:
jabłkowy, agrestowy i porzeczkowy. Wszystkie pyszne.