Jabłkowy chutney (Apple Chutney)

Podziel się z innymi:

Chutney, czyli coś w rodzaju konfitury przygotowywanej z owoców lub warzyw przyprawianej na słodko-kwaśno i najczęściej ostro, jest ważnym składnikiem kuchni indyjskiej. Sos taki może być używany w charakterze dipu do maczania w towarzystwie różnych przekąsek lub występować jako dodatek do potraw mięsnych lub wegetariańskich.

Proponuję wypróbowanie przepisu na słodko-kwaśny pikantny sos jabłkowy, świetnie komponujący się na przykład z pieczonymi mięsami.

Jabłkowy chutney ( Apple Chutney )
 
Składniki/Ingredients:
  • 4 jabłka
  • 2 małe cebule
  • pół szklanki rodzynek
  • pół szklanki brązowego cukru
  • 1 łyżeczka ziaren gorczycy
  • 1 łyżeczka ziaren kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • pół łyżeczki kurkumy
  • pół łyżeczki chili
  • 2 łyżeczki soli
  • sok z jednej cytryny
  • 1 łyżka oleju
Przygotowanie/Preparation:
  1. Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy w kostkę ok. 1 cm. Cebulę drobno kroimy.
  2. Na rozgrzany w garnku olej wrzucamy gorczycę i kmin, chwilę smażymy mieszając. Dodajemy cebulę, smażymy do zeszklenia.
  3. Dodajemy rodzynki, jabłka, wszystkie przyprawy w proszku, cukier, sól, sok z cytryny.
  4. Smażymy na małym ogniu mieszając do uzyskania gęstego sosu.

Smacznego!

jabłkowy chutney

Podziel się z innymi:

Komentarze

Jabłkowy chutney (Apple Chutney) — 3 komentarze

    • Śliwki można potraktować podobnie, może bez kolendry i kurkumy, zamiennie dodać kilka goździków. Wypróbuję przy najbliższej okazji 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Oceń przepis:/Rate recipe: