Ryż cytrynowy (Lemon Rice)

Podziel się z innymi:

Prosty przepis pochodzący z południowych regionów Indii, pozwalający wykorzystać ryż pozostały z poprzedniego dnia do stworzenia ciekawego, smacznego, bardzo aromatycznego dania. Ryż w takiej postaci znany jest pod nazwą chitranna, chętnie przygotowywany jest i spożywany jako danie śniadaniowe. Chitranna jest jednym z typowych dań słynnej w całym świecie wegetariańskiej kuchni Udupi.

Ryż cytrynowy (Lemon Rice)
 
Składniki/Ingredients:
  • 2 szklanki ugotowanego ryżu basmati
  • sok z jednej cytryny
  • 2 łyżki oleju
  • 1/2 łyżeczki ziaren gorczycy
  • 2-3 zielone papryczki chili
  • 1/4 łyżeczki kurkumy
  • kilka liści curry
  • sól do smaku (około 1/2 łyżeczki)
  • garść orzeszków ziemnych
  • 1 łyżka rodzynek
opcjonalnie możemy dodać:
  • 1 łyżkę urad dal (bez czarnej łuski)
  • 1 łyżkę orzechów nerkowca
  • szczyptę asafetydy
  • natkę kolendry
Przygotowanie/Preparation:
  1. Na patelni podgrzewamy olej, wrzucamy ziarna gorczycy. Kidy gorczyca zacznie "strzelać", dodajemy orzeszki ziemne, nerkowce, chili, liście curry, smażymy mieszając przez około 1 minuty.
  2. Następnie dodajemy kurkumę, rodzynki, urad dal i asafetydę i smażymy wszystko razem przez następną minutę.
  3. Dodajemy ugotowany ryż, solimy i polewamy sokiem z cytryny. Smażymy mieszając przez kilka minut, aż ryż będzie gorący.
  4. Posypujemy posiekaną natką kolendry.

Smacznego!

ryż cytrynowy

Podziel się z innymi:

Komentarze

Ryż cytrynowy (Lemon Rice) — 6 komentarzy

  1. Bardzo lubię smaki Indii 🙂 ostatnio co prawda byłam w sklepie z indyjskimi przyprawami w Dubaju i prawie zemdlałam od zapachu, ale kuchnię i potrawy z tej kuchni bardzo chętnie robię. Pozdrawiam, Asia

  2. Witam
    Od zawsze uwielbiałem potrawy z ryżem i często gości w moim domu.Ryż jest nie tylko delikatny na żołądek ,ale również nasyci i jest bardzo lekki to trawienia. Pierwszy raz się spotykam z ryżem cytrynowym i zainspirowało mnie jest zrobienie. Na pewno ciekawy smakowo jak i aromatycznie.Pozdrawiam

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Oceń przepis:/Rate recipe: