Kurczak z Chettinad (Chettinad Chicken)

Podziel się z innymi:

Chettinad to region położony w południowoindyjskim stanie Tamil Nadu. Słynny jest między innymi z bogatej tradycji kulinarnej, uznawanej za esencję kuchni południa Indii. Ostre, aromatyczne dania Chettinad tradycyjnie wykorzystują świeżo przygotowywane mieszanki przyprawowe - masale. Oto przepis na pyszne curry z kurczaka w stylu Chettinad, pachnące liśćmi curry z delikatną nutką kokosa - składników charakterystycznych dla potraw pochodzących z południowych terenów Indii.
Kurczak z Chettinad ( Chettinad Chicken )
 
Składniki/Ingredients:
  • 1 kg mięsa z kurczaka (może być cały kurczak pokrojony na nieduże kawałki)
  • 1 łyżka oleju
  • 1 duża cebula
  • 3 pomidory
  • 1 łyżka pasty czosnkowo-imbirowej
  • 10-12 liści curry
  • pół łyżeczki kurkumy
  • 1 łyżeczka soli
  • natka kolendry do przybrania
masala
  • cynamon 2 cm kawałek
  • 4 strączki zielonego kardamonu
  • 4 goździki
  • 1 łyżeczka maku ( opcjonalnie )
  • 1 łyżeczka ziaren kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka nasion kopru włoskiego
  • 1 łyżeczka nasion kolendry
  • 1 łyżeczka ziaren pieprzu
  • 2-3 suszone papryczki chili ( lub 1 łyżeczka chili w proszku )
  • 1 łyżka wiórków kokosowych
Przygotowanie/Preparation:
  1. Przygotowujemy pastę z przypraw: wszystkie składniki masali podprażamy na patelni dla wydobycia aromatu. Wiórki kokosowe dodajemy jako ostatnie, gdyż lubią się przypalać - prażymy je przez kilka sekund mieszając.
  2. Po ostygnięciu przyprawy ucieramy w moździerzu lub mielemy w młynku na jednolitą pastę, w razie potrzeby dodajemy odrobinę wody.
  3. Na patelni rozgrzewamy olej. Wrzucamy drobno pokrojoną cebulę, dodajemy sól, cebulę smażymy do lekkiego zezłocenia.
  4. Dodajemy kurkumę, liście curry, smażymy mieszając przez około minutę, dodajemy pastę czosnkowo-imbirową i pastę ze zmielonych przypraw, smażymy wszystko razem mieszając. Dodajemy posiekane drobno pomidory, smażymy około 5 minut.
  5. Wrzucamy mięso z kurczaka, mieszamy i dusimy na małym ogniu pod przykryciem do miękkości.
  6. Posypujemy posiekaną natką kolendry.

Smacznego!

kurczak z Chettinad - danie w stylu południowych Indii

Podziel się z innymi:

Komentarze

Kurczak z Chettinad (Chettinad Chicken) — 3 komentarze

  1. takiego kurczaka to ja mogłabym jeść na okrągło! Wygląda świetnie a i po liście produktów można domyślić się, że tak samo smakuje. No i co najważniejsze, nie wymaga długich przygotowań. Zbieram fajne przepisy na kurczaka, więc i ten ląduje w moim wirtualnym zeszycie, a jak tylko go wypróbuję, dam znać. Pozdrawiam serdecznie!

  2. Korzystam z Twoich przepisów, odkąd zacząłem trzymać dietę „na masę” i potrzebowałem urozmaicenia w kwestii potraw z kurczaka. Przepisy są super – zarówno ich efekt, jak i sam opis (precyzyjne, dokładne – nie znoszę wskazówek typu „dodać odrobinę…”, „doprawić do smaku…” 😉

    Zastanawiam się tylko, jak uzyskujesz taką ilość sosu, jak na zdjęciu – mi wychodzi go dużo mniej – mięso na pewno w nim nie pływa…

    Pozdrawiam

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Oceń przepis:/Rate recipe: