Chettinad to region położony w południowoindyjskim stanie Tamil Nadu. Słynny jest między innymi z bogatej tradycji kulinarnej, uznawanej za esencję kuchni południa Indii. Ostre, aromatyczne dania Chettinad tradycyjnie wykorzystują świeżo przygotowywane mieszanki przyprawowe - masale.
Oto przepis na pyszne curry z kurczaka w stylu Chettinad, pachnące liśćmi curry z delikatną nutką kokosa - składników charakterystycznych dla potraw pochodzących z południowych terenów Indii.
Kurczak z Chettinad ( Chettinad Chicken )
Składniki/Ingredients:
- 1 kg mięsa z kurczaka (może być cały kurczak pokrojony na nieduże kawałki)
- 1 łyżka oleju
- 1 duża cebula
- 3 pomidory
- 1 łyżka pasty czosnkowo-imbirowej
- 10-12 liści curry
- pół łyżeczki kurkumy
- 1 łyżeczka soli
- natka kolendry do przybrania
masala
- cynamon 2 cm kawałek
- 4 strączki zielonego kardamonu
- 4 goździki
- 1 łyżeczka maku ( opcjonalnie )
- 1 łyżeczka ziaren kminu rzymskiego
- 1 łyżeczka nasion kopru włoskiego
- 1 łyżeczka nasion kolendry
- 1 łyżeczka ziaren pieprzu
- 2-3 suszone papryczki chili ( lub 1 łyżeczka chili w proszku )
- 1 łyżka wiórków kokosowych
Przygotowanie/Preparation:
- Przygotowujemy pastę z przypraw: wszystkie składniki masali podprażamy na patelni dla wydobycia aromatu. Wiórki kokosowe dodajemy jako ostatnie, gdyż lubią się przypalać - prażymy je przez kilka sekund mieszając.
- Po ostygnięciu przyprawy ucieramy w moździerzu lub mielemy w młynku na jednolitą pastę, w razie potrzeby dodajemy odrobinę wody.
- Na patelni rozgrzewamy olej. Wrzucamy drobno pokrojoną cebulę, dodajemy sól, cebulę smażymy do lekkiego zezłocenia.
- Dodajemy kurkumę, liście curry, smażymy mieszając przez około minutę, dodajemy pastę czosnkowo-imbirową i pastę ze zmielonych przypraw, smażymy wszystko razem mieszając. Dodajemy posiekane drobno pomidory, smażymy około 5 minut.
- Wrzucamy mięso z kurczaka, mieszamy i dusimy na małym ogniu pod przykryciem do miękkości.
- Posypujemy posiekaną natką kolendry.
Smacznego!
takiego kurczaka to ja mogłabym jeść na okrągło! Wygląda świetnie a i po liście produktów można domyślić się, że tak samo smakuje. No i co najważniejsze, nie wymaga długich przygotowań. Zbieram fajne przepisy na kurczaka, więc i ten ląduje w moim wirtualnym zeszycie, a jak tylko go wypróbuję, dam znać. Pozdrawiam serdecznie!
Korzystam z Twoich przepisów, odkąd zacząłem trzymać dietę „na masę” i potrzebowałem urozmaicenia w kwestii potraw z kurczaka. Przepisy są super – zarówno ich efekt, jak i sam opis (precyzyjne, dokładne – nie znoszę wskazówek typu „dodać odrobinę…”, „doprawić do smaku…” 😉
Zastanawiam się tylko, jak uzyskujesz taką ilość sosu, jak na zdjęciu – mi wychodzi go dużo mniej – mięso na pewno w nim nie pływa…
Pozdrawiam
Sosu rzeczywiście nie wychodzi zbyt dużo. Jeśli potrzeba, można dodać trochę wody.
Kolejny z tej strony, super przepis. Jestem miłośnikiem kuchni Hinduskiej.