Przepis na zdrowe dietetyczne danie – pieczoną rybę marynowaną w aromatycznej kolendrowo-miętowej paście ( hara masala ). Można użyć ryby w całości lub filetów. Ryba może być pieczona w piekarniku albo na grillu.
Ryba pieczona w zielonej masali ( Green Masala Baked Fish )
Składniki/Ingredients:
- 1 kg ryby
marynata:
- pęczek natki kolendry
- listki mięty (w ilości odpowiadającej połowie kolendry)
- 1 łyżka pasty czosnkowo-imbirowej (lub 3 ząbki czosnku i 2 cm tartego korzenia imbiru)
- 1 cebula
- 1 zielona papryczka chili (lub pół łyżeczki mielonego chili)
- 1 łyżeczka mielonego kminu
- pół łyżeczki cynamonu
- pół łyżeczki mielonych goździków
- pół łyżeczki pieprzu
- pół łyżeczki kurkumy
- 1 łyżeczka soli
- sok z połowy cytryny
Przygotowanie/Preparation:
- Rybę sprawiamy, płuczemy, osuszamy. W skórze wykonujemy po kilka nacięć, aby marynata lepiej wniknęła do mięsa.
- Wszystkie składniki marynaty blendujemy na jednolitą masę.
- Rybę nacieramy marynatą, zostawiamy na godzinę w lodówce.
- Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni.
- Rybę zawijamy w folię aluminiową i pieczemy przez około 30 minut.
Smacznego!
Danie przedstawione na zdjęciu przyrządzone zostało ze „steków” z makreli hiszpańskiej (kingfish).
Wygląda smakowicie. Ile byś dała ostrości temu daniu (w skali 1-5 papryczek)?
Pozdrawiam,
Asia
Jakieś 3 🙂