Ryba pieczona w zielonej masali (Green Masala Baked Fish)

Podziel się z innymi:

Przepis na zdrowe dietetyczne danie – pieczoną rybę marynowaną w aromatycznej kolendrowo-miętowej paście ( hara masala ). Można użyć ryby w całości lub filetów. Ryba może być pieczona w piekarniku albo na grillu.

Ryba pieczona w zielonej masali ( Green Masala Baked Fish )
 
Składniki/Ingredients:
  • 1 kg ryby
marynata:
  • pęczek natki kolendry
  • listki mięty (w ilości odpowiadającej połowie kolendry)
  • 1 łyżka pasty czosnkowo-imbirowej (lub 3 ząbki czosnku i 2 cm tartego korzenia imbiru)
  • 1 cebula
  • 1 zielona papryczka chili (lub pół łyżeczki mielonego chili)
  • 1 łyżeczka mielonego kminu
  • pół łyżeczki cynamonu
  • pół łyżeczki mielonych goździków
  • pół łyżeczki pieprzu
  • pół łyżeczki kurkumy
  • 1 łyżeczka soli
  • sok z połowy cytryny
Przygotowanie/Preparation:
  1. Rybę sprawiamy, płuczemy, osuszamy. W skórze wykonujemy po kilka nacięć, aby marynata lepiej wniknęła do mięsa.
  2. Wszystkie składniki marynaty blendujemy na jednolitą masę.
  3. Rybę nacieramy marynatą, zostawiamy na godzinę w lodówce.
  4. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni.
  5. Rybę zawijamy w folię aluminiową i pieczemy przez około 30 minut.

Smacznego!

ryba pieczona w zielonej masali

Danie przedstawione na zdjęciu przyrządzone zostało ze „steków” z makreli hiszpańskiej (kingfish).

Podziel się z innymi:

Komentarze

Ryba pieczona w zielonej masali (Green Masala Baked Fish) — 2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Oceń przepis:/Rate recipe: