Smażone sardele (Fried Indian Anchovies)

Podziel się z innymi:

Każdy zna „anchovies”, małe słone aromatyczne rybne fileciki zanurzone w oleju stosowane jako dodatek do rozmaitych dań. Są to solone „dojrzewane” filety z sardeli, małych rybek występujących powszechnie w morzach strefy umiarkowanej i tropikalnej. Wody Oceanu Indyjskiego również obfitują w ryby z rodziny sardelowatych – typowy dla Azji gatunek to Stolephorus indicus, rybka po polsku nazywana anszowetką indyjską, która blisko spokrewniona jest z sardelą europejską Engraulis encrasicolus.

Ryby te powszechnie wykorzystywane są w kuchni południowej i wschodniej Azji, często stosuje się je w formie suszonej, są też podstawowym składnikiem używanym przy produkcji sosu rybnego.

Mięso tych małych rybek jest cennym źródłem białka i wartościowych wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, witamin A i D oraz mikroelementów takich jak cynk i selen.

indyjskie anchovies

indyjskie anchovies

Polecam prosty przepis na chrupiące smażone sardele przyrządzone na sposób indyjski:

Smażone sardele (Fried Indian Anchovies)
 
Składniki/Ingredients:
  • 1/2 kilograma świeżych sardeli
  • 1/2 łyżeczki chili
  • 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
  • 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu
  • 1/2 łyżeczki soli
  • szczypta mielonej kurkumy
  • sok z połowy cytryny
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ryżowej lub kukurydzianej
  • olej do smażenia
Przygotowanie/Preparation:
  1. Rybki czyścimy, usuwamy głowę i wnętrzności, dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą i osuszamy.
  2. Zostawiamy je na około pół godziny wymieszane z chili, kolendrą, pieprzem, solą, kurkumą i sokiem z cytryny.
  3. Przed smażeniem dodajemy po łyżce mąki pszennej i kukurydzianej, mieszamy.
  4. Smażymy na rozgrzanym oleju przez około 4 minuty - do zrumienienia

Smacznego!

smażone sardele

Podziel się z innymi:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Oceń przepis:/Rate recipe: