Maślany dal czyli Dal Makhani to wegetariańskie danie wywodzące się z kuchni Pendżabu. Do przyrządzenia tej bardzo smacznej i sycącej potrawy używa się czarnej fasoli urad dal w postaci nierozłupanej czyli tzw. saabut urad dal oraz czerwonej fasoli rajma.
Dal Makhani jest potrawą najbardziej „reprezentacyjną” ze wszystkich indyjskich dalów. Maślany dal to danie obecnie niezwykle popularne, znajdujące się w menu wielu restauracji serwujących potrawy kuchni północnoindyjskiej na całym świecie. Ze względu na czasochłonność przygotowania (moczenie, gotowanie fasoli) potrawa w swojej tradycyjnej wersji przyrządzana jest zazwyczaj przy szczególnych okazjach. Dzisiaj najczęściej do gotowania fasoli wykorzystuje się szybkowar a dzięki temu proces gotowania fasoli może zostać skrócony do kilkudziesięciu minut.
Oto przepis na „maślany dal” czyli kremowy gęsty Dal Makhani:
- 1 szklanka saabut urad dal (całe nierozpołowione nasiona z czarną skórką)
- 1/2 szklanki czerwonej fasoli (rajma)
- sól do smaku (ok. 2 łyżeczek)
- ok 2.5 cm kawałek imbiru
- 1-2 zielone papryczki chili
- 1 łyżka oleju do smażenia
- 1 łyżeczka ziaren kminu
- 1 średnia cebula
- 3-4 ząbki czosnku
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 1/2 łyżeczki mielonego chili
- szczypta asafetydy
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego rozcieńczonego z łyżką wody
- 2 łyżki słodkiej śmietany + trochę ekstra do przybrania
- 2 łyżki masła
- 1/2 łyżeczki Garam Masala
- Urad dal i czerwoną fasolę dokładnie płuczemy i zalewamy wodą. Zostawiamy do namoczenia na przynajmniej 6 godzin.
- Odlewamy wodę, fasolę płuczemy.
- Imbir i papryczki chili kroimy drobno.
- Fasolę zalewamy świeżą wodą, dodajemy imbir, papryczki chili i sól, gotujemy na małym ogniu przez około 1.5 godziny do miękkości mieszając od czasu do czasu.
- Cebulę i czosnek drobno siekamy.
- Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy nasiona kminu, smażymy chwilę.
- Dodajemy cebulę, smażymy do zeszklenia, dodajemy czosnek, kurkumę, mielone chili oraz asafetydę, wszystko smażymy przez chwilę, mieszając.
- Dodajemy koncentrat pomidorowy z wodą, wszystko mieszamy.
- Cebulę z przyprawami dodajemy do ugotowanej fasoli, mieszamy, dodajemy śmietanę oraz masło, gotujemy pod przykryciem jeszcze przez około 30 minut.
- Dodajemy Garam Masala, mieszamy, gotujemy jeszcze przez chwilę.
Gotowe danie dekorujemy odrobiną śmietanki i listkami kolendry.
Smacznego!
Super danie. Świetny przepis 🙂
Mi udało się kupić czarną soczewice Beluga, polecam kontrolować miękkość już po 30 minutach gotowania.
Gratuluję bloga, przepisy są świetnie opracowane no i bardzo fajny jest wstęp geograficzno – historyczny 🙂
Pozdrawiam!
Cieszę się, że smakowało i dziękuję za miłe słowa 🙂
…w tym roku, z wiadomych powodów, musiałem nauczyć się własnoręcznie robić ten dal i korzystam tylko z tego przepisu – jest super! 🙂
Czy szocewice należy gotować razem z fasolą?
Tak, gotujemy razem.