Dal maślany (Butter Dal)

Podziel się z innymi:

Maślany dal czyli Dal Makhani to wegetariańskie danie wywodzące się z kuchni Pendżabu. Do przyrządzenia tej bardzo smacznej i sycącej potrawy używa się czarnej fasoli urad dal w postaci nierozłupanej czyli tzw. saabut urad dal oraz czerwonej fasoli rajma.

Dal Makhani jest potrawą najbardziej „reprezentacyjną” ze wszystkich indyjskich dalów. Maślany dal to danie obecnie niezwykle popularne, znajdujące się w menu wielu restauracji serwujących potrawy kuchni północnoindyjskiej na całym świecie. Ze względu na czasochłonność przygotowania (moczenie, gotowanie fasoli) potrawa w swojej tradycyjnej wersji przyrządzana jest zazwyczaj przy szczególnych okazjach. Dzisiaj najczęściej do gotowania fasoli wykorzystuje się szybkowar a dzięki temu proces gotowania fasoli może zostać skrócony do kilkudziesięciu minut.

Oto przepis na „maślany dal” czyli kremowy gęsty Dal Makhani:

Dal Makhani (Butter Dal)
 
Składniki/Ingredients:
  • 1 szklanka saabut urad dal (całe nierozpołowione nasiona z czarną skórką)
  • 1/2 szklanki czerwonej fasoli (rajma)
  • sól do smaku (ok. 2 łyżeczek)
  • ok 2.5 cm kawałek imbiru
  • 1-2 zielone papryczki chili
  • 1 łyżka oleju do smażenia
  • 1 łyżeczka ziaren kminu
  • 1 średnia cebula
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1/2 łyżeczki mielonego chili
  • szczypta asafetydy
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego rozcieńczonego z łyżką wody
  • 2 łyżki słodkiej śmietany + trochę ekstra do przybrania
  • 2 łyżki masła
  • 1/2 łyżeczki Garam Masala
Przygotowanie/Preparation:
  1. Urad dal i czerwoną fasolę dokładnie płuczemy i zalewamy wodą. Zostawiamy do namoczenia na przynajmniej 6 godzin.
  2. Odlewamy wodę, fasolę płuczemy.
  3. Imbir i papryczki chili kroimy drobno.
  4. Fasolę zalewamy świeżą wodą, dodajemy imbir, papryczki chili i sól, gotujemy na małym ogniu przez około 1.5 godziny do miękkości mieszając od czasu do czasu.
  5. Cebulę i czosnek drobno siekamy.
  6. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy nasiona kminu, smażymy chwilę.
  7. Dodajemy cebulę, smażymy do zeszklenia, dodajemy czosnek, kurkumę, mielone chili oraz asafetydę, wszystko smażymy przez chwilę, mieszając.
  8. Dodajemy koncentrat pomidorowy z wodą, wszystko mieszamy.
  9. Cebulę z przyprawami dodajemy do ugotowanej fasoli, mieszamy, dodajemy śmietanę oraz masło, gotujemy pod przykryciem jeszcze przez około 30 minut.
  10. Dodajemy Garam Masala, mieszamy, gotujemy jeszcze przez chwilę.

Gotowe danie dekorujemy odrobiną śmietanki i listkami kolendry.

Smacznego!

maślany dal

Podziel się z innymi:

Komentarze

Dal maślany (Butter Dal) — 5 komentarzy

  1. Super danie. Świetny przepis 🙂
    Mi udało się kupić czarną soczewice Beluga, polecam kontrolować miękkość już po 30 minutach gotowania.
    Gratuluję bloga, przepisy są świetnie opracowane no i bardzo fajny jest wstęp geograficzno – historyczny 🙂
    Pozdrawiam!

  2. …w tym roku, z wiadomych powodów, musiałem nauczyć się własnoręcznie robić ten dal i korzystam tylko z tego przepisu – jest super! 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Oceń przepis:/Rate recipe: