Czipsy z gorzkiego melona (Bitter Gourd Chips)

Podziel się z innymi:

Bardzo popularna przekąska kuchni indyjskiej – smażone w głębokim oleju czipsy z gorzkiego melona. Gorzki melon, nazywany w języku hindi karela, cieszy się wśród indyjskich gospodyń dużym poważaniem ze względu na swoje cenne właściwości zdrowotne. Podobnie jak w przypadku bakłażana, gorycz zawarta w owocu kareli może być w części zredukowana poprzez posolenie pokrojonego warzywa i pozostawienie na czas około 30 minut. Pod wpływem soli melon puszcza sok, który odlewamy, a warzywo płuczemy dla pozbycia się nadmiaru soli.

 

Czipsy z gorzkiego melona (Bitter Gourd Chips)
 
Składniki/Ingredients:
  • 2 młode gorzkie melony
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • pół łyżeczki chili
  • 2 łyżki mąki ryżowej lub kukurydzianej
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • sól
  • olej do smażenia
Przygotowanie/Preparation:
  1. Gorzkie melony kroimy w cienkie plasterki. Jeżeli wykształciły się już twarde pestki, usuwamy je.
  2. Plasterki melona posypujemy obficie solą i zostawiamy na około 30 minut. Pod wpływem soli warzywo puści gorzki sok. Powstały płyn odlewamy, melon płuczemy z nadmiaru soli i osuszamy.
  3. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy kurkumę oraz chili.
  4. Dodajemy mąkę i mieszamy.
  5. Smażymy do zbrązowienia w głębokim oleju. Po wyjęciu osuszamy na papierowym ręczniku.

Smacznego!

czipsy z gorzkiego melona

Uwaga: Wybierając gorzki melon, zwracajmy uwagę, by był młody i twardy, jeszcze niedojrzały. Dojrzewające egzemplarze tego warzywa są bardzo gorzkie i zawierają twarde pestki. Melon nie może mieć żółtych przebarwień na skórce wskazujących na dojrzewanie.

Podziel się z innymi:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Oceń przepis:/Rate recipe: