Bardzo popularna przekąska kuchni indyjskiej – smażone w głębokim oleju czipsy z gorzkiego melona. Gorzki melon, nazywany w języku hindi karela, cieszy się wśród indyjskich gospodyń dużym poważaniem ze względu na swoje cenne właściwości zdrowotne. Podobnie jak w przypadku bakłażana, gorycz zawarta w owocu kareli może być w części zredukowana poprzez posolenie pokrojonego warzywa i pozostawienie na czas około 30 minut. Pod wpływem soli melon puszcza sok, który odlewamy, a warzywo płuczemy dla pozbycia się nadmiaru soli.
- 2 młode gorzkie melony
- 1 łyżeczka kurkumy
- pół łyżeczki chili
- 2 łyżki mąki ryżowej lub kukurydzianej
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- sól
- olej do smażenia
- Gorzkie melony kroimy w cienkie plasterki. Jeżeli wykształciły się już twarde pestki, usuwamy je.
- Plasterki melona posypujemy obficie solą i zostawiamy na około 30 minut. Pod wpływem soli warzywo puści gorzki sok. Powstały płyn odlewamy, melon płuczemy z nadmiaru soli i osuszamy.
- Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy kurkumę oraz chili.
- Dodajemy mąkę i mieszamy.
- Smażymy do zbrązowienia w głębokim oleju. Po wyjęciu osuszamy na papierowym ręczniku.
Smacznego!
Uwaga: Wybierając gorzki melon, zwracajmy uwagę, by był młody i twardy, jeszcze niedojrzały. Dojrzewające egzemplarze tego warzywa są bardzo gorzkie i zawierają twarde pestki. Melon nie może mieć żółtych przebarwień na skórce wskazujących na dojrzewanie.