Ojczyzną potrawy zwanej Yakhni jest Kaszmir, kraina rozciągająca się u stóp potężnych Himalajów. Słowo Yakhni pochodzące z perskiego oznacza bulion. To tradycyjne kaszmirskie danie przyrządzane jest z baraniny lub koźliny. Aromatyczne mięso gotowane z dodatkiem przypraw podawane jest w delikatnym jogurtowym sosie.
Yakhni - baranina po kaszmirsku w sosie jogurtowym (Kashmiri Mutton Yakhni)
Składniki/Ingredients:
- 1 kilogram jagnięciny/baraniny/koźliny
- 2 łyżki mielonego kopru włoskiego
- 1 łyżka mielonego imbiru
- 4-5 goździków
- 4-5 strączków czarnego kardamonu
- pół łyżki nasion kminu rzymskiego
- opcjonalnie pół łyżki czarnego kminku (shahi jeera)
- opcjonalnie szczypta asafetydy
- kawałek kory cynamonu
- kilka ziaren czarnego pieprzu
- 750 gramów jogurtu naturalnego
- 2 łyżeczki soli
- 2 szklanki wody
- 2 łyżki klarowanego masła (może być olej)
Przygotowanie/Preparation:
- Mięso (może być z kością) kroimy w ok. 5cm kostkę.
- Do garnka wrzucamy mięso, dodajemy tyle wody, aby całkowicie przykryła mięso, dodajemy wszystkie przyprawy oprócz kminu, gotujemy na małym ogniu pod przykryciem do miękkości.
- Kiedy mięso jest miękkie, wyjmujemy je, bulion przecedzamy.
- W rondlu rozgrzewamy tłuszcz, podsmażamy przez chwilę ziarna kminu, następnie dodajemy jogurt. Dodajemy powoli bulion, mieszając doprowadzamy do wrzenia.
- Dodajemy ugotowane mięso, całość gotujemy przez około 10 minut.
Podajemy z gotowanym ryżem.
Smacznego!