Yakhni – baranina w sosie jogurtowym (Kashmiri Mutton Yakhni)

Podziel się z innymi:

Ojczyzną potrawy zwanej Yakhni jest Kaszmir, kraina rozciągająca się u stóp potężnych Himalajów. Słowo Yakhni pochodzące z perskiego oznacza bulion. To tradycyjne kaszmirskie danie przyrządzane jest z baraniny lub koźliny. Aromatyczne mięso gotowane z dodatkiem przypraw podawane jest w delikatnym jogurtowym sosie.

Yakhni - baranina po kaszmirsku w sosie jogurtowym (Kashmiri Mutton Yakhni)
 
Składniki/Ingredients:
  • 1 kilogram jagnięciny/baraniny/koźliny
  • 2 łyżki mielonego kopru włoskiego
  • 1 łyżka mielonego imbiru
  • 4-5 goździków
  • 4-5 strączków czarnego kardamonu
  • pół łyżki nasion kminu rzymskiego
  • opcjonalnie pół łyżki czarnego kminku (shahi jeera)
  • opcjonalnie szczypta asafetydy
  • kawałek kory cynamonu
  • kilka ziaren czarnego pieprzu
  • 750 gramów jogurtu naturalnego
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 szklanki wody
  • 2 łyżki klarowanego masła (może być olej)
Przygotowanie/Preparation:
  1. Mięso (może być z kością) kroimy w ok. 5cm kostkę.
  2. Do garnka wrzucamy mięso, dodajemy tyle wody, aby całkowicie przykryła mięso, dodajemy wszystkie przyprawy oprócz kminu, gotujemy na małym ogniu pod przykryciem do miękkości.
  3. Kiedy mięso jest miękkie, wyjmujemy je, bulion przecedzamy.
  4. W rondlu rozgrzewamy tłuszcz, podsmażamy przez chwilę ziarna kminu, następnie dodajemy jogurt. Dodajemy powoli bulion, mieszając doprowadzamy do wrzenia.
  5. Dodajemy ugotowane mięso, całość gotujemy przez około 10 minut.

Podajemy z gotowanym ryżem.

Smacznego!

kaszmirskie yakhni

Podziel się z innymi:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Oceń przepis:/Rate recipe: