Ostre, słodko-kwaśne czerwone curry zwane Balchao to danie pochodzące z indyjskiego stanu Goa. Tak jak wiele potraw współczesnej kuchni goańskiej, balchao stanowi kulinarną pamiątkę po Portugalczykach zarządzających tymi terenami przez kilkaset lat. Bardzo charakterystyczne dla indyjskich dań o portugalskim rodowodzie jest użycie octu w celu uzyskania kwaśnego smaku, w goańskich potrawach tradycyjnie wykorzystuje się ocet kokosowy otrzymywany z wina palmowego (toddy). Balchao przygotowuje się z krewetek, ryb bądź mięsa wieprzowego. Danie może być spożywane świeże jako curry do ryżu, bądź jedzone na zimno jako pikantny dodatek. W Indiach balchao traktuje się jako rodzaj pikli, zalane olejem może być przechowywane w lodówce przez długi czas.
- 500 g obranych niedużych krewetek
- 2 cebule
- olej
- 1 łyżka brązowego cukru
- kilka liści curry
- sól do smaku
- woda
- pół szklanki octu winnego
- 10 kaszmirskich papryczek chili (możemy zastąpić mieszanką chili w proszku i słodkiej papryki w stosunku 1:5)
- 1 łyżeczka nasion kminu rzymskiego
- pół łyżeczki ziaren pieprzu
- 6-8 goździków
- 6-7 ząbków czosnku
- 5 cm kawałek korzenia imbiru
- 5 cm kawałek cynamonu
- pół łyżeczki kurkumy
- 1 łyżeczka pasty tamaryndowej (można zastąpić 2 łyżeczkami przecieru pomidorowego)
- Krewetki solimy (ok. 1 łyżeczki soli), zostawiamy na około pół godziny w lodówce.
- Z kaszmirskich chili usuwamy ogonki i pestki.
- Wszystkie składniki mieszanki przyprawowej blendujemy na gładką pastę.
- Cebulę drobno siekamy.
- Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy krewetki, smażymy przez chwilę, aż zmienią kolor, odkładamy na bok.
- Na tej samej patelni podsmażamy cebulkę na jasnozłoty kolor, dodajemy liście curry, smażymy chwilę mieszając.
- Dodajemy pastę przyprawową, cukier, smażymy mieszając, aż zacznie się oddzielać olej.
- Dodajemy krewetki, mieszamy, aby pokryły się przyprawami, następnie dodajemy około pół szklanki wody i dusimy przez 3-4 minuty pod przykryciem.
- Dosalamy do smaku.
Danie najlepsze jest następnego dnia po przygotowaniu.
Smacznego!
W indyjskich przepisach do pasty przyprawowej balchao często dodaje się niewielką ilość suszonych krewetek dla wzmocnienia aromatu.
świetne danie