Goańskie czerwone curry z krewetek (Prawn Balchao)

Podziel się z innymi:

Ostre, słodko-kwaśne czerwone curry zwane Balchao to danie pochodzące z indyjskiego stanu Goa. Tak jak wiele potraw współczesnej kuchni goańskiej, balchao stanowi kulinarną pamiątkę po Portugalczykach zarządzających tymi terenami przez kilkaset lat. Bardzo charakterystyczne dla indyjskich dań o portugalskim rodowodzie jest użycie octu w celu uzyskania kwaśnego smaku, w goańskich potrawach tradycyjnie wykorzystuje się ocet kokosowy otrzymywany z wina palmowego (toddy). Balchao przygotowuje się z krewetek, ryb bądź mięsa wieprzowego. Danie może być spożywane świeże jako curry do ryżu, bądź jedzone na zimno jako pikantny dodatek. W Indiach balchao traktuje się jako rodzaj pikli, zalane olejem może być przechowywane w lodówce przez długi czas.

Goańskie czerwone curry z krewetek (Prawn Balchao)
 
Składniki/Ingredients:
  • 500 g obranych niedużych krewetek
  • 2 cebule
  • olej
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • kilka liści curry
  • sól do smaku
  • woda
składniki mieszanki przyprawowej:
  • pół szklanki octu winnego
  • 10 kaszmirskich papryczek chili (możemy zastąpić mieszanką chili w proszku i słodkiej papryki w stosunku 1:5)
  • 1 łyżeczka nasion kminu rzymskiego
  • pół łyżeczki ziaren pieprzu
  • 6-8 goździków
  • 6-7 ząbków czosnku
  • 5 cm kawałek korzenia imbiru
  • 5 cm kawałek cynamonu
  • pół łyżeczki kurkumy
  • 1 łyżeczka pasty tamaryndowej (można zastąpić 2 łyżeczkami przecieru pomidorowego)
Przygotowanie/Preparation:
  1. Krewetki solimy (ok. 1 łyżeczki soli), zostawiamy na około pół godziny w lodówce.
  2. Z kaszmirskich chili usuwamy ogonki i pestki.
  3. Wszystkie składniki mieszanki przyprawowej blendujemy na gładką pastę.
  4. Cebulę drobno siekamy.
  5. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy krewetki, smażymy przez chwilę, aż zmienią kolor, odkładamy na bok.
  6. Na tej samej patelni podsmażamy cebulkę na jasnozłoty kolor, dodajemy liście curry, smażymy chwilę mieszając.
  7. Dodajemy pastę przyprawową, cukier, smażymy mieszając, aż zacznie się oddzielać olej.
  8. Dodajemy krewetki, mieszamy, aby pokryły się przyprawami, następnie dodajemy około pół szklanki wody i dusimy przez 3-4 minuty pod przykryciem.
  9. Dosalamy do smaku.

Danie najlepsze jest następnego dnia po przygotowaniu.

Smacznego!

balchao

W indyjskich przepisach do pasty przyprawowej balchao często dodaje się niewielką ilość suszonych krewetek dla wzmocnienia aromatu.

Podziel się z innymi:

Komentarze

Goańskie czerwone curry z krewetek (Prawn Balchao) — Jeden komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Oceń przepis:/Rate recipe: