Delikatne złociste chlebki puri to bardzo prosty w przygotowaniu specjał kuchni indyjskiej. Smażone w głębokim oleju chrupiące „dmuchane” chlebki podaje się w Indiach głównie na śniadanie, najczęściej w towarzystwie warzywnego curry. W najbardziej rozpowszechnionej wersji puri przygotowywane są z pełnoziarnistej mąki pszennej, nazywanej atta. Chlebki nie wymagają procesu fermentacji, toteż ich zrobienie jest szybkie i mało skomplikowane.
Zapraszam do wypróbowania przepisu na „pompowane” indyjskie chlebki puri:
Chlebki puri (Puri)
Składniki/Ingredients:
- 2 szklanki pełnoziarnistej mąki pszennej
- 2 łyżeczki roztopionego klarowanego masła lub oleju
- pół łyżeczki soli
- pół łyżeczki cukru
- opcjonalnie 2 łyżeczki semoliny
- woda - około 3/4 szklanki
- olej do głębokiego smażenia
Przygotowanie/Preparation:
- Do mąki dodajemy cukier, sól, semolinę i roztopione klarowane masło lub olej.
- Mieszamy wszystkie składniki.
- Powoli dodając wodę, zarabiamy ciasto. Powinno być dosyć twarde i elastyczne.
- Ciasto zostawiamy na około 15 minut.
- Dzielimy na 10 części. Formujemy w kulki.
- Kulki z ciasta rozwałkowujemy na natłuszczonej desce na placuszki o średnicy około 10 cm i grubości 1-2 milimetry.
- W rondlu rozgrzewamy olej.
- Puri smażymy pojedynczo:: wkładamy do rozgrzanego oleju, łyżką przytrzymujemy placek pod powierzchnią, aż napuchnie; następnie odwracamy i smażymy z drugiej strony.
Smacznego!
super przepis dziękuje
Smacznie wyglądają, spróbuję 🙂
Uwielbiam puri z ziemniaczanym curry.Muszę nauczyć się robić puri.