Chlebki puri (Puri Breads)

Podziel się z innymi:

Delikatne złociste chlebki puri to bardzo prosty w przygotowaniu specjał kuchni indyjskiej. Smażone w głębokim oleju chrupiące “dmuchane” chlebki podaje się w Indiach głównie na śniadanie, najczęściej w towarzystwie warzywnego curry. W najbardziej rozpowszechnionej wersji puri przygotowywane są z pełnoziarnistej mąki pszennej, nazywanej atta. Chlebki nie wymagają procesu fermentacji, toteż ich zrobienie jest szybkie i mało skomplikowane.

Zapraszam do wypróbowania przepisu na “pompowane” indyjskie chlebki puri:

Chlebki puri (Puri)
 
Składniki/Ingredients:
  • 2 szklanki pełnoziarnistej mąki pszennej
  • 2 łyżeczki roztopionego klarowanego masła lub oleju
  • pół łyżeczki soli
  • pół łyżeczki cukru
  • opcjonalnie 2 łyżeczki semoliny
  • woda - około 3/4 szklanki
  • olej do głębokiego smażenia
Przygotowanie/Preparation:
  1. Do mąki dodajemy cukier, sól, semolinę i roztopione klarowane masło lub olej.
  2. Mieszamy wszystkie składniki.
  3. Powoli dodając wodę, zarabiamy ciasto. Powinno być dosyć twarde i elastyczne.
  4. Ciasto zostawiamy na około 15 minut.
  5. Dzielimy na 10 części. Formujemy w kulki.
  6. Kulki z ciasta rozwałkowujemy na natłuszczonej desce na placuszki o średnicy około 10 cm i grubości 1-2 milimetry.
  7. W rondlu rozgrzewamy olej.
  8. Puri smażymy pojedynczo:: wkładamy do rozgrzanego oleju, łyżką przytrzymujemy placek pod powierzchnią, aż napuchnie; następnie odwracamy i smażymy z drugiej strony.

Smacznego!

chlebki puri

 

Podziel się z innymi:

Komentarze

Chlebki puri (Puri Breads) — Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Oceń przepis:/Rate recipe: