Jednym z podstawowych rodzajów indyjskiego pieczywa, przygotowywanego bez użycia drożdży, są placki nazywane paratha. Historycznie wywodzące się z kuchni Pendżabu, wytwarzane z pełnoziarnistej mąki pszennej (atta) chlebki doskonale przyjęły się zarówno w północnych, jak i południowych stanach Indii, a z czasem doczekały się wielu lokalnych wariantów różniących się niekiedy dość znacznie od oryginału.
Podstawowe ciasto na paraty przygotowuje się tak samo, jak w przypadku czapati, różny jest natomiast sposób formowania chlebków i smażenia. Podczas wałkowania placków, powierzchnię ciasta natłuszcza się olejem albo roztopionym klarowanym masłem, a następnie placek kilka razy się składa, dzięki czemu po ostatecznym rozwałkowaniu uzyskujemy ciekawą, warstwową strukturę gotowego chlebka.
W zależności od sposobu składania paraty mogą być trójkątne, kwadratowe bądż okrągłe.
Gorące i miękkie, pachnące masłem paraty są idealnym dodatkiem do gęstych indyjskich sosów curry i jako taki dodatek najczęściej zamawiane są w indyjskich restauracjach. W Indiach jadane są także jako samodzielne danie śniadaniowe – również w wersji nadziewanej (najczęściej natknąć możemy się na nadzienie z ziemniaków, kalafiora, jajka albo sera paneer) lub z dodatkiem aromatycznych przypraw.
Zapraszam do przygotowania pysznych indyjskich chlebków paratha:
- 2 szklanki mąki (najlepiej pełnoziarnistej)
- trochę mąki do wałkowania placków
- 2 łyżki oleju
- 3/4 - 1 szklanka ciepłej wody
- 1 łyżeczka soli
- olej lub roztopione klarowane masło do smarowania placków (okolo 2-3 łyżek)
- Do mąki dodajemy sól i olej, następnie powoli dodajemy wodę - około 3/4 szklanki. Dokładna ilość wody będzie zależała od rodzaju mąki, w czasie wyrabiania możemy dodać trochę więcej wody. Chcemy uzyskać miękkie elastyczne ciasto.
- Ciasto zagniatamy przez około 10 minut.
- Przykrywamy ściereczką i zostawiamy na około 20 -30 minut, aby odpoczęło.
- Przygotowujemy tłuszcz do smarowania - olej albo roztopione klarowane masło.
- Ciasto dzielimy na osiem części.
- Kulkę ciasta rozpłaszczamy, oprószamy mąką i rozwałkowujemy na grubość około 1 milimetra.
- Łyżeczką rozprowadzamy tłuszcz po powierzchni rozwałkowanego placka.
- Placek składamy na pół, znowu smarujemy górę.
- Jeszcze raz składamy wpół - otrzymujemy trójkąt.
- Trójkąt ciasta obsypujemy mąką, wałkujemy we wszystkich kierunkach na grubość około 1 milimetra.
- Placek kładziemy na delikatnie natłuszczoną, średnio rozgrzaną patelnię.
- Smażymy, aż góra chlebka zmieni kolor na jasnozłoty. Natłuszczamy górę i odwracamy placek.
- Jeszcze raz natłuszczamy górę chlebka.
Smacznego!
pycha 🙂
mega
uwielbiem te chlebki
Paratha podawana jest głównie na śniadanie. Jestem hiduską więc wiem lepiej. A dodatkiem do Paratha jest jogurt naturalny z przyprawami.
No i super
☺️
Uwielbiam ja z ziemniakami lub kalafiorem. Podawana z jogurtem …pycha
Przepyszne😊 Dziękuję❤
zajebiste
zajebiste Pajorowa poleca
Przepyszne. Robimy te chlebki od dłuższego czasu. Polecam