Kuchnia południa Indii jest bardzo ostra i aromatyczna. Chociaż znakomita większość mieszkańców południowych stanów nie deklaruje się jako ściśli wegetarianie, to z przyczyn ekonomicznych podstawą diety znacznej części ludności są właśnie dania bezmięsne. Tradycyjne miejscowe potrawy, pachnące liśćmi curry i kokosem, opierają się często na różnych kombinacjach warzyw i nasion roślin strączkowych. Takie połączenie warzyw z dalem, tworzące gęste curry, w kuchni tamilskiej nazywane jest kootu. Gotowana fasolka mung z dynią, czyli parangikai kottu, jest jedną z bardzo popularnych potraw tego typu, chętnie przyrządzanych w tamilskich domach.
Zapraszam do wypróbowania przepisu na aromatyczne tamilskie curry z dyni i fasolki mung:
- 2 szklanki pokrojonej w 5 cm kostkę dyni
- pół szklanki fasoli mung dal
- pół łyżeczki kurkumy
- 1 cebula
- pół łyżeczki nasion gorczycy
- 10-12 liści curry
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżeczka soli
- 1 ząbek czosnku
- pół szklanki swieżo utartego kokosa
- 1 zielona papryczka chili
- pół łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
- woda
- Cebulę kroimy w piórka.
- Dynię zalewamy niewielką ilością wody, dodajemy fasolkę mung, kurkumę i sól. Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem 25-30 minut - do miękkości dala. Przygotujmy się na to, że dynia się częściowo rozgotuje - nie jest to wielkim problemem, jeżeli jednak zależy nam na zachowaniu tekstury warzywa, gotujemy dynię osobno.
- Utarty kokos, papryczkę chili i czosnek blendujemy z niewielką ilością wody na gładką pastę. Dodajemy mielony kmin rzymski.
- Kiedy fasolka i dynia są już ugotowane, na patelni rozgrzewamy olej, podsmażamy cebulę na złoto. Dodajemy gorczycę i liście curry, smażymy przez chwilę, aż gorczyca zacznie strzelać.
- Do mieszanki dala z dynią dodajemy pastę z kokosa i podsmażoną cebulę z gorczycą i liśćmi curry, wszystko mieszamy.
- Gotujemy wszystko razem przez pięć minut.
Smacznego!
Zamiast dyni można użyć innych dyniowatych, do dala można też dodać inne warzywa, np. marchewkę lub ziemniaki.
Muszę koniecznie spróbować…Szkoda, że nie mam świeżego kokosa.. Wiórka kokosowe też się nadają?
Jasne, mogą być 🙂
Na ile porcji jest to danie?
3-4
A fasole mung trzeba namoczyc na cala noc?
Jeżeli jest w postaci przepołowionej, to zazwyczaj nie trzeba jej moczyć przed gotowaniem.