Kokosowe curry z dyni i fasoli mung (Pumpkin Kootu)

Podziel się z innymi:

Kuchnia południa Indii jest bardzo ostra i aromatyczna. Chociaż znakomita większość mieszkańców południowych stanów nie deklaruje się jako ściśli wegetarianie, to z przyczyn ekonomicznych podstawą diety znacznej części ludności są właśnie dania bezmięsne. Tradycyjne miejscowe potrawy, pachnące liśćmi curry i kokosem, opierają się często na różnych kombinacjach warzyw i nasion roślin strączkowych. Takie połączenie warzyw z dalem, tworzące gęste curry, w kuchni tamilskiej nazywane jest kootu. Gotowana fasolka mung z dynią, czyli parangikai kottu, jest jedną z bardzo popularnych potraw tego typu, chętnie przyrządzanych w tamilskich domach.

Zapraszam do wypróbowania przepisu na aromatyczne tamilskie curry z dyni i fasolki mung:

Kokosowe curry z dyni i fasoli mung (Pumpkin Kootu)
 
Składniki/Ingredients:
  • 2 szklanki pokrojonej w 5 cm kostkę dyni
  • pół szklanki fasoli mung dal
  • pół łyżeczki kurkumy
  • 1 cebula
  • pół łyżeczki nasion gorczycy
  • 10-12 liści curry
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka soli
do zblendowania na pastę
  • 1 ząbek czosnku
  • pół szklanki swieżo utartego kokosa
  • 1 zielona papryczka chili
  • pół łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
  • woda
Przygotowanie/Preparation:
  1. Cebulę kroimy w piórka.
  2. Dynię zalewamy niewielką ilością wody, dodajemy fasolkę mung, kurkumę i sól. Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem 25-30 minut - do miękkości dala. Przygotujmy się na to, że dynia się częściowo rozgotuje - nie jest to wielkim problemem, jeżeli jednak zależy nam na zachowaniu tekstury warzywa, gotujemy dynię osobno.
  3. Utarty kokos, papryczkę chili i czosnek blendujemy z niewielką ilością wody na gładką pastę. Dodajemy mielony kmin rzymski.
  4. Kiedy fasolka i dynia są już ugotowane, na patelni rozgrzewamy olej, podsmażamy cebulę na złoto. Dodajemy gorczycę i liście curry, smażymy przez chwilę, aż gorczyca zacznie strzelać.
  5. Do mieszanki dala z dynią dodajemy pastę z kokosa i podsmażoną cebulę z gorczycą i liśćmi curry, wszystko mieszamy.
  6. Gotujemy wszystko razem przez pięć minut.

Smacznego!

pumpkin kootu

Zamiast dyni można użyć innych dyniowatych, do dala można też dodać inne warzywa, np. marchewkę lub ziemniaki.

Podziel się z innymi:

Komentarze

Kokosowe curry z dyni i fasoli mung (Pumpkin Kootu) — 6 komentarzy

  1. Muszę koniecznie spróbować…Szkoda, że nie mam świeżego kokosa.. Wiórka kokosowe też się nadają?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Oceń przepis:/Rate recipe: