Nadzienie do bond ze składników łatwo dostępnych w Polsce:
Bonda z ziemniaków ( wersja z łatwo dostępnymi składnikami )
Składniki/Ingredients:
- 3 - 4 ziemniaki
- 2 małe zielone chili lub 1/2 łyżeczki sproszkowanego chili
- 1/2 łyżeczki przyprawy garam masala
- 3 - 4 gałązki natki kolendry
- 1 cebula
- 1 łyżka oleju do smażenia
- sól do smaku
ciasto:
- 1/2 szklanki mąki z ciecierzycy
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- woda
- olej do smażenia
Przygotowanie/Preparation:
- Ziemniaki gotujemy w mundurkach, obieramy i rozgniatamy.
- Cebulę kroimy w drobną kostkę, siekamy papryczki chili i listki kolendry.
- Na patelni rozgrzewamy olej. Wrzucamy cebulę i lekko podsmażamy.
- Cebulę z przyprawami oraz natkę kolendry dodajemy do zgniecionych ziemniaków. Wszystko razem mieszamy, doprawiamy solą do smaku.
- Z uzyskanego nadzienia formujemy kulki wielkości piłeczki pingpongowej.
- Do sypkich składników ciasta dodajemy wodę mieszając aż do uzyskania konsystencji gęstej śmietany.
- Kulki z masy ziemniaczanej zanurzamy w cieście i smażymy w głębokim oleju na złoty kolor. Wyjmujemy na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem dla pozbycia się nadmiaru tłuszczu.
Smacznego!