Bonda z ziemniaków ( wersja z łatwo dostępnymi składnikami )

Podziel się z innymi:
Nadzienie do bond ze składników łatwo dostępnych w Polsce:
Bonda z ziemniaków ( wersja z łatwo dostępnymi składnikami )
 
Składniki/Ingredients:
  • 3 - 4 ziemniaki
  • 2 małe zielone chili lub 1/2 łyżeczki sproszkowanego chili
  • 1/2 łyżeczki przyprawy garam masala
  • 3 - 4 gałązki natki kolendry
  • 1 cebula
  • 1 łyżka oleju do smażenia
  • sól do smaku
ciasto:
  • 1/2 szklanki mąki z ciecierzycy
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • woda
  • olej do smażenia
Przygotowanie/Preparation:
  1. Ziemniaki gotujemy w mundurkach, obieramy i rozgniatamy.
  2. Cebulę kroimy w drobną kostkę, siekamy papryczki chili i listki kolendry.
  3. Na patelni rozgrzewamy olej. Wrzucamy cebulę i lekko podsmażamy.
  4. Cebulę z przyprawami oraz natkę kolendry dodajemy do zgniecionych ziemniaków. Wszystko razem mieszamy, doprawiamy solą do smaku.
  5. Z uzyskanego nadzienia formujemy kulki wielkości piłeczki pingpongowej.
  6. Do sypkich składników ciasta dodajemy wodę mieszając aż do uzyskania konsystencji gęstej śmietany.
  7. Kulki z masy ziemniaczanej zanurzamy w cieście i smażymy w głębokim oleju na złoty kolor. Wyjmujemy na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem dla pozbycia się nadmiaru tłuszczu.

Smacznego!

Podziel się z innymi:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Oceń przepis:/Rate recipe: