Chlebki naan (Naan Breads)

Podziel się z innymi:

Trudno wyobrazić sobie wizytę w indyjskiej restauracji bez spróbowania świeżo upieczonych, pachnących chlebków zwanych naan. Podłużne placki wyrabiane z drożdżowego ciasta tradycyjnie wypiekane są w glinianym piecu tandoor i podawane jeszcze ciepłe jako dodatek do rozmaitych indyjskich dań.

Nawet nie dysponując specjalnym piecem, z powodzeniem możemy przygotować pyszne puszyste i aromatyczne naany w zwykłym domowym piekarniku.

W przepisie podane są proporcje na 6 chlebków.

4.1 from 13 reviews
Chlebki naan
 
Składniki/Ingredients:
  • 3 szklanki mąki plus trochę do podsypywania przy wałkowaniu placków
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki oleju
  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • 1 łyżeczka suchych drożdży
  • 150 ml jogurtu naturalnego (gęstego)
  • opcjonalnie 2 łyżki roztopionego masła
  • opcjonalnie ziarno sezamu lub czarnuszki do posypania
Przygotowanie/Preparation:
  1. Do naczynia z ciepłym mlekiem wsypujemy jedną łyżeczkę cukru, mieszamy, dodajemy drożdże i zostawiamy na około 5 minut, aby drożdże zaczęły się mnożyć.
  2. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy resztę cukru, sól i olej.
  3. Wlewamy mleko z drożdżami oraz jogurt naturalny, wszystko mieszamy.
  4. Wyrabiamy przez około 10 minut, aż uzyskamy błyszczące sprężyste ciasto, w razie potrzeby dodajemy troszkę wody.
  5. Ciasto zostawiamy w misce do wyrośnięcia przykryte szmatką, powinno podwoić swoją objętość.
  6. Do piekarnika wkładamy natłuszczoną blachę do pieczenia (idealny byłby tutaj kamień do pieczenia pizzy).
  7. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 250 stopni.
  8. Ciasto wyrabiamy przez 2-3 minuty, dzielimy na części, formujemy kulki wielkości pięści. Podsypując niewielką ilością mąki, wałkujemy z ciasta podłużne placki o grubości ok. 5 milimetrów.
  9. Posypujemy wierzch ziarnami sezamu lub czarnuszki, ziarna dociskamy wałkiem.
  10. Do rozgrzanego piekarnika wkładamy po dwa chlebki, tak aby się nie stykały ze sobą.
  11. Pieczemy przez około 6-7 minut, chlebki powinny "napuchnąć" i miejscami zrumienić się na powierzchni.
  12. Gorące chlebki możemy posmarować roztopionym masłem.

Serwujemy ciepłe z daniami typu curry.

Uwaga: Możemy przygotować chlebki naan z dodatkami, jak na przykład czosnek czy posiekana natka kolendry. Drobno posiekane składniki dodajemy do ciasta w ostatniej fazie, przed uformowaniem chlebków.

Smacznego!

chlebki naan

Podziel się z innymi:

Komentarze

Chlebki naan (Naan Breads) — 50 komentarzy

  1. Niestety przepis nie działa. Próbowałem to zrobić wg podanych proporcji i nie udało się. Ciasto jest wodniste i nie nadaje się rozwałkowania. Chyba jest gdzieś błąd w przepisie…

    • Może dodałeś jakiś rzadki jogurt. Moja wina – nie dopowiedziałem, że we wszystkich indyjskich przepisach domyślny “jogurt naturalny” jest gęsty – można go “kroić nożem”. W Polsce chyba mówi się na to “jogurt typu greckiego”. Dla pewności ponownie sprawdzę proporcje i dam znać, jak jest. Pozdrawiam.

  2. Zawsze myślałem, że chlebki naan są jakieś bardziej skomplikowane. Nie licząc jogurtu – skład ciasta jest podobny (przepraszam za porównanie, może ciut niestosowne) do składu ciasta na pizzę jaki robię. Zrobiłem ostatnio paprykowy sos z mięsem i curry (nie wiem czy to indyjskie ;P) ale pomyślałem wtedy właśnie, że naan pasowałoby idealnie. No to trzeba spróbować.

    • Porównanie do ciasta na pizzę jak najbardziej na miejscu 🙂 Takie placki z drożdżowego ciasta jada się w wielu miejscach na świecie.

  3. Kucharka ze mnie kiepska, często mi cos nie wychodzi w kuchni, ale chlebki naan udały mi za pierwszym razem! Super smaczne! Nie moge sie doczekac kiedy zrobię je swojemu mężowi 😄

  4. Siemanko. Ci którzy się wahają niech przestaną. 🙂 chlebki robiłem pierwszy raz i wyszły! Jeśli uważasz, że ciasto wyszło za rzadkie to po prostu na rękę trochę mąki i ugniatać dalej. Narzeczonej smakowało 😀

  5. Przepis jest błedny, proporcje rozjechane tak że nie ma szans żeby to się zagniotło. Mimo zageszczenia mąką ciasto wychodzi jak Zwyklą drożówka i tak tez smakuje, zupełnie nie podobne d placków Naan.

  6. Właśnie zajadam 🙂 Boskie w smaku! A robiłam pierwszy raz w życiu. Nigdy już nie kupię. Sklepowe się nie umywają do tych robionych w domu. Róbcie bo warto!!!!

  7. Mi wyszly zalkcowate a w trakcie dodawalam extra mąkę bo faktycznie cos nie tak z proporcjami. Ale bede dalej walczyć

  8. Ogromnie się cieszę z twojej pasji i dzielenia się nią, bo dzięki niej eksperymentuje teraz w domu po indyjsku.Jest smacznie. Wszystkiego co najlepsze życzę.

  9. Miałam ten sam problem, co poprzedni czytelnicy – przy tej ilości mąki ciasto koszmarnie się kleiło, żeby osiągnąć odpowiednią konsystencję musiałam dodać na oko ponad pół szklanki mąki. A jogurt był taki jak trzeba – wykroiłam nożem 3/4 z 200-gramowego opakowania 😉 Ale chlebki wyszły jak trzeba, ciasto wyrosło, przy pieczeniu powstały piękne bąble. Połowę posmarowałam oliwą z czosnkiem – wyszły super, ale wymagały dłuższego pieczenia i były bardziej płaskie. Następnym razem dodam tylko więcej soli – wiem, że chlebki mają tylko uzupełniać smak pikantnego dania, ale same w sobie mogłyby być bardziej wyraziste.

  10. Boskie, dodałam trochę więcej mąki, ale jogurt na oko więc może dlatego mąka była niezbędna. Ostateczny efekt jest rewelacyjny. Dziękuję za przepis 🙂

  11. Ten przepis to moja baza do wszystkiego rodzaju pieczywa jakie robię. Polecam zamiast placków urolowac cienkie paluszki, posypać makiem i upiec. Pyszny dodatek

  12. Czy placki można przygotować wcześniej? a później podgrzać? chciałabym zrobić na kolację dla 6 osób i wcześniej wszystko przygotować 🙂

  13. Nie wiem jak powinny smakować oryginalne chlebki, ale te są pyszne. Podałam do tikka masala posypane czarnuszką i posmarowane stopionym masłem. Jedyna uwaga dotyczy proporcji składników – ciasto było plastyczne i elastyczne gdy dodałam 4 a nie 3 szklanki mąki. Poza tym wszystko ok. Dziękuję za przepis.

  14. Przepis zupełnie do kitu. Ciasto bardzo wolne i nawet po dołożeniu dodatkowej ilości mąki wyszła jakaś gumowa breja. Nie polecam.

  15. Kocham te przepisy…pierwsze zdanie i już mam go dość. “3 szklanki mąki”…. ale jakiej mąki ???!!! chcesz zrobić prawdziwe meksykańskie tacos to nie używasz mąki kukurydzianej żółtej tylko białej, chcesz zrobić dobre ciasto na pizze to nie używasz naszej mąki pszennej typ 550,450,500 tylko mąkę “00” bo zawiera najwięcej glutenu. Podajecie przepis to dajcie taki dzięki któremu smak będzie najbardziej zbliżony do oryginalnego.

    • W Indiach biała mąka pszenna sprzedawana jest pod nazwą “maida” – jest drobno mielona i mocno oczyszczona, w Polsce zbliżona będzie mąka typ 450.

  16. Dla tych, dla których wielkim problemem jest pojemność szklanki… 🙂
    500 g mąki 450
    250 ml mleka
    150 g (jedno opakowanie) gęstego jogurtu Bakoma
    1 paczka drożdży suchych
    2 łyżki oleju
    sól i cukier wg uznania

    Nie dodawałem masła bo i bez tego wyszło idealne ciasto.
    Do wyrabiania ciasta używam maszynki do chleba- piecze tak sobie ale do wyrabiania ciasta jest idealna!
    Najpierw wlewamy płynne produkty a później pozostałe. 10 minut i gotowe!
    Proszę wybaczyć modyfikację przepisu ale jak czytam niektóre komentarze od ludzi, którym podsuwa się pod nos gotowy przepis i nie wymaga nawet myślenia, a i tak im źle to nóż się otwiera w kieszeni 🙂
    Pozdrawiam

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Oceń przepis:/Rate recipe: