Delikatne, aromatyczne kokosowe curry rybne jest popularnym daniem wywodzącym się z Kerali, stanu położonego na południowo-zachodnim wybrzeżu Indii. Tereny Kerali są kolebką indyjskiego chrześcijaństwa; tam, według legendy, działalność misyjną prowadził święty Tomasz Apostoł. Prawdopodobnie to właśnie z tradycji kulinarnej keralskich chrześcijan pochodzi przepis na niezbyt intensywnie przyprawione danie przygotowywane z ryb.
Rybne molee (w języku malayalam meen molee), jako danie o delikatnym smaku zyskało wielką popularność wśród kolonizujących te obszary Europejczyków. Obecnie jest to jedna z bardziej znanych indyjskich potraw rybnych, serwowana powszechnie w restauracjach z kuchnią indyjską na całym świecie.
- pół kilograma filetów z ryby
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu
- 1 łyżeczka soli
- sok z połowy cytryny
- 1 duża cebula
- 2 łyżeczki pasty czosnkowo-imbirowej
- 1-2 małe zielone papryczki chili
- 2 pomidory
- nieduży (2cm) kawałek cynamonu
- 4-5 goździków
- 3-4 strączki zielonego kardamonu
- 1 łyżeczka ziaren gorczycy
- 8-10 listków curry
- 1 puszka mleka kokosowego
- olej do smażenia (najlepiej olej kokosowy - nadaje daniu specyficzny aromat)
- Rybę kroimy na niewielkie kawałki.
- W naczyniu mieszamy pieprz, sól, kurkumę i sok z cytryny, dodajemy kawałki ryby, mieszamy, zostawiamy do zamarynowania na około 30 minut.
- Cebulę kroimy w piórka, papryczki chili rozcinamy i usuwamy pestki, pomidory kroimy w plasterki.
- Na patelni rozgrzewamy olej, zamarynowaną rybę obsmażamy przez chwilę z obu stron, wyjmujemy.
- Na olej wrzucamy następnie gorczycę, cynamon, kardamon i goździki, smażymy, aż gorczyca zacznie strzelać, dodajemy pokrojoną cebulę, smażymy. Kiedy cebula zeszkli się, dodajemy pastę czosnkowo-imbirową, papryczki chili i liście curry, smażymy przez minutę mieszając.
- Wlewamy mleko kokosowe, dodajemy rybę i pokrojone pomidory, dusimy wszystko pod przykryciem przez około dziesięć minut.
- Solimy do smaku.
Smacznego!
Uwaga: Według oryginalnych indyjskich przepisów do przyrządzenia tego dania stosuje się świeżo wyciśnięte mleczko kokosowe. Miąższ jednego kokosa blenduje się w blenderze, następnie dolewa troszkę wody i wyciska. Pierwsze wyciśnięcie pozwala uzyskać tzw. śmietankę kokosową (thick coconut milk), drugie wyciśnięcie (po uprzednim dodaniu wody) daje mleko kokosowe (thin coconut milk).
Świetny przepis! Przygodę z kuchnia orientalną dopiero zaczynam i jeszcze takiego połączenia ryby z mlekiem kokosowym nie widziałem. A że ryby uwielbiam to koniecznie wypróbuję ten przepis. Na pewno będzie przepyszne. Mam tylko jedno pytanie, czy ma to jakieś większe znaczenie jaka to będzie ryba?
Polecam serdecznie, na pewno będzie smakowało. Możemy oczywiście użyć dowolną rybę, taką jaką lubimy.
Rewelacyjny przepis! Najlepsze curry z ryby jakie zrobiłam i jakie jadłam. Rybożerna część mojej rodziny tez tak uważa. Zrobiłam z dorsza, który wprawdzie się rozpada przy gotowaniu, więc trzeba bardzo delikatnie mieszać, ale za to jest delikatny w smaku, podkreślając smak curry. Ryby nawet nie obsmażałam tylko prosto z marynaty włożyłam we wrzący sos curry i doszła na najmniejszym ogniu. Dziękuję za wspaniały przepis!
Bardzo się cieszę, że smakowało 🙂
Wyszło super. Dzieki za przepis 🙂
Witam, super przepisy, prosze dodac zdjecie do wydruku bo nie mozna kopiowac ze storny tekstu.