Kokosowe curry rybne (Fish Molee)

Podziel się z innymi:

Delikatne, aromatyczne kokosowe curry rybne jest popularnym daniem wywodzącym się z Kerali, stanu położonego na południowo-zachodnim wybrzeżu Indii. Tereny Kerali są kolebką indyjskiego chrześcijaństwa; tam, według legendy, działalność misyjną prowadził święty Tomasz Apostoł. Prawdopodobnie to właśnie z tradycji kulinarnej keralskich chrześcijan pochodzi przepis na niezbyt intensywnie przyprawione danie przygotowywane z ryb.

Rybne molee (w języku malayalam meen molee), jako danie o delikatnym smaku zyskało wielką popularność wśród kolonizujących te obszary Europejczyków. Obecnie jest to jedna z bardziej znanych indyjskich potraw rybnych, serwowana powszechnie w restauracjach z kuchnią indyjską na całym świecie.

4.5 from 2 reviews
Kokosowe curry rybne (Fish Molee)
 
Składniki/Ingredients:
  • pół kilograma filetów z ryby
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu
  • 1 łyżeczka soli
  • sok z połowy cytryny
  • 1 duża cebula
  • 2 łyżeczki pasty czosnkowo-imbirowej
  • 1-2 małe zielone papryczki chili
  • 2 pomidory
  • nieduży (2cm) kawałek cynamonu
  • 4-5 goździków
  • 3-4 strączki zielonego kardamonu
  • 1 łyżeczka ziaren gorczycy
  • 8-10 listków curry
  • 1 puszka mleka kokosowego
  • olej do smażenia (najlepiej olej kokosowy - nadaje daniu specyficzny aromat)
Przygotowanie/Preparation:
  1. Rybę kroimy na niewielkie kawałki.
  2. W naczyniu mieszamy pieprz, sól, kurkumę i sok z cytryny, dodajemy kawałki ryby, mieszamy, zostawiamy do zamarynowania na około 30 minut.
  3. Cebulę kroimy w piórka, papryczki chili rozcinamy i usuwamy pestki, pomidory kroimy w plasterki.
  4. Na patelni rozgrzewamy olej, zamarynowaną rybę obsmażamy przez chwilę z obu stron, wyjmujemy.
  5. Na olej wrzucamy następnie gorczycę, cynamon, kardamon i goździki, smażymy, aż gorczyca zacznie strzelać, dodajemy pokrojoną cebulę, smażymy. Kiedy cebula zeszkli się, dodajemy pastę czosnkowo-imbirową, papryczki chili i liście curry, smażymy przez minutę mieszając.
  6. Wlewamy mleko kokosowe, dodajemy rybę i pokrojone pomidory, dusimy wszystko pod przykryciem przez około dziesięć minut.
  7. Solimy do smaku.

Smacznego!

molee

Uwaga: Według oryginalnych indyjskich przepisów do przyrządzenia tego dania stosuje się świeżo wyciśnięte mleczko kokosowe. Miąższ jednego kokosa blenduje się w blenderze, następnie dolewa troszkę wody i wyciska. Pierwsze wyciśnięcie pozwala uzyskać tzw. śmietankę kokosową (thick coconut milk), drugie wyciśnięcie (po uprzednim dodaniu wody) daje mleko kokosowe (thin coconut milk).

Podziel się z innymi:

Komentarze

Kokosowe curry rybne (Fish Molee) — 5 komentarzy

  1. Świetny przepis! Przygodę z kuchnia orientalną dopiero zaczynam i jeszcze takiego połączenia ryby z mlekiem kokosowym nie widziałem. A że ryby uwielbiam to koniecznie wypróbuję ten przepis. Na pewno będzie przepyszne. Mam tylko jedno pytanie, czy ma to jakieś większe znaczenie jaka to będzie ryba?

  2. Rewelacyjny przepis! Najlepsze curry z ryby jakie zrobiłam i jakie jadłam. Rybożerna część mojej rodziny tez tak uważa. Zrobiłam z dorsza, który wprawdzie się rozpada przy gotowaniu, więc trzeba bardzo delikatnie mieszać, ale za to jest delikatny w smaku, podkreślając smak curry. Ryby nawet nie obsmażałam tylko prosto z marynaty włożyłam we wrzący sos curry i doszła na najmniejszym ogniu. Dziękuję za wspaniały przepis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Oceń przepis:/Rate recipe: