Dal z soczewicy (Dal Tadka)

Podziel się z innymi:

Pyszne wegetariańskie curry – dal z czerwonej soczewicy masoor dal. Potrawa bardzo łatwa w przygotowaniu, sycąca i zdrowa. Określenie „tadka” (albo tarka) w nazwie oznacza, że ugotowane danie zostało na końcu doprawione przyprawami podsmażonymi na gorącym tłuszczu. Dal świetnie smakuje na ciepło i na zimno.

Oto przepis na dal z soczewicy:

5.0 from 8 reviews
Dal z soczewicy (Dal Tadka)
 
Składniki/Ingredients:
  • 1 szklanka pomarańczowej soczewicy ( masoor dal )
  • 1 cebula
  • 2 pomidory
  • 2 ząbki czosnku
  • 2-centymetrowy kawałek korzenia imbiru ( w zamian można użyć gotowej pasty czosnkowo-imbirowej - 1 łyżeczka )
  • 1/4 łyżeczki mielonej kurkumy
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 szklanki wody
  • 3 łyżki oleju do smażenia
  • troszkę soku z cytryny
przyprawy do "tadki":
  • 1/2 łyżeczki ziaren kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka ziaren gorczycy
  • 1 zielona papryczka chili
  • opcjonalnie szczypta asafetydy
  • opcjonalnie kilka listków curry
Przygotowanie/Preparation:
  1. Soczewicę dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą.
  2. Cebulę i pomidory siekamy.
  3. W garnku podgrzewamy łyżkę oleju, podsmażamy na nim cebulę do zeszklenia, następnie dodajemy kurkumę, sól, czosnek oraz imbir, mieszamy i chwilę smażymy. Dodajemy pomidory, smażymy około dwóch minut.
  4. Wsypujemy soczewicę, zalewamy 3 szklankami wody, przykrywamy i dusimy na małym ogniu około 20 minut, mieszając od czasu do czasu.
  5. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju, wrzucamy nasiona kminu i gorczycy, posiekaną papryczkę chili, asafetydę i liście curry, smażymy około pół minuty.
  6. Olej z przyprawami wlewamy do garnka z ugotowaną soczewicą, mieszamy, chwilę jeszcze dusimy wszystko razem.
  7. Solimy do smaku. Możemy skropić sokiem z cytryny.

Podajemy z pieczywem.

Smacznego!

dal tadka

Podziel się z innymi:

Komentarze

Dal z soczewicy (Dal Tadka) — 29 komentarzy

  1. skorzystałam z przepisu aczkolwiek kombinowałam z przyprawami aby danie było bardziej pikantne, efekt był znakomity. Mój mąż Indus stwierdził iż było przepyszne ;). Dziękuję za przepis 😉

  2. Gorąco polecam przepis, smakuje lepiej jak w indyjskiej restauracji, plus szybko się robi! 🙂 Pozdrawiam i dziękuję!

  3. Ja dodaję jeszcze pół łyżeczki przyprawy Garam masala do cebulki, zamiast oleju używam dwóch łyżek masła, a soczewicę gotuje razem z krążkami z imbiru, 2-3 liściami laurowymi, 4 ziarenkami ziela angielskiego i 1 laski cynamonu. Jeszcze tylko muszę opanować pieczenie chlebka naan i będzie idealnie 🙂

  4. Moj maz nepalczyk byl przezaskoczony. Super przepis, chcialam mu zrobic niespodzianke i okrylam te strone. Mowil ze smakuje jak u niego w domu. Pokhara. Dzieki kochani!
    Dzisiaj znowu ugotowalam, do tego chutney z pomidorow i basmatti. Zainteresowanych nepalskim gotowaniem zapraszam do kontaktu. Chetnie sie podziele. 😉

  5. Wspaniały przepis, danie wychodzi przepyszne. Ja uwielbiam z dodatkiem soku z limonki, mąż bez. Co ciekawe, gotowałam dal według tego przepisu wielokrotnie, za każdym razem smak jest troszkę inny. Pewnie to zależy od przypraw i ich świeżości,

  6. Doskonały dal! Bardzo dobry przepis. Jedyne modyfikacje, które zastosowałem to bulion warzywny zamiast wody i kolendra świeżo mielona zamiast trudno dostępnych liści curry.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Oceń przepis:/Rate recipe: