Pyszne wegetariańskie curry – dal z czerwonej soczewicy masoor dal. Potrawa bardzo łatwa w przygotowaniu, sycąca i zdrowa. Określenie „tadka” (albo tarka) w nazwie oznacza, że ugotowane danie zostało na końcu doprawione przyprawami podsmażonymi na gorącym tłuszczu. Dal świetnie smakuje na ciepło i na zimno.
Oto przepis na dal z soczewicy:
Dal z soczewicy (Dal Tadka)
Składniki/Ingredients:
- 1 szklanka pomarańczowej soczewicy ( masoor dal )
- 1 cebula
- 2 pomidory
- 2 ząbki czosnku
- 2-centymetrowy kawałek korzenia imbiru ( w zamian można użyć gotowej pasty czosnkowo-imbirowej - 1 łyżeczka )
- 1/4 łyżeczki mielonej kurkumy
- 1 łyżeczka soli
- 3 szklanki wody
- 3 łyżki oleju do smażenia
- troszkę soku z cytryny
przyprawy do "tadki":
- 1/2 łyżeczki ziaren kminu rzymskiego
- 1 łyżeczka ziaren gorczycy
- 1 zielona papryczka chili
- opcjonalnie szczypta asafetydy
- opcjonalnie kilka listków curry
Przygotowanie/Preparation:
- Soczewicę dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą.
- Cebulę i pomidory siekamy.
- W garnku podgrzewamy łyżkę oleju, podsmażamy na nim cebulę do zeszklenia, następnie dodajemy kurkumę, sól, czosnek oraz imbir, mieszamy i chwilę smażymy. Dodajemy pomidory, smażymy około dwóch minut.
- Wsypujemy soczewicę, zalewamy 3 szklankami wody, przykrywamy i dusimy na małym ogniu około 20 minut, mieszając od czasu do czasu.
- Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju, wrzucamy nasiona kminu i gorczycy, posiekaną papryczkę chili, asafetydę i liście curry, smażymy około pół minuty.
- Olej z przyprawami wlewamy do garnka z ugotowaną soczewicą, mieszamy, chwilę jeszcze dusimy wszystko razem.
- Solimy do smaku. Możemy skropić sokiem z cytryny.
Podajemy z pieczywem.
Smacznego!
Smacznie tutaj. Ostatnio eksperymentuję z soczewicą oraz curry. Lubię pikantne smaki. Pozdr.
Uwielbiam indyjską kuchnię! Będę zaglądać i zapraszam do siebie na zdrowe gotowanie. Pozdrawiam
Dziękuję za zaproszenie, na pewno skorzystam 🙂
Przetestowałam – doskonały przepis!
Bardzo się cieszę, że smakowało 🙂
skorzystałam z przepisu aczkolwiek kombinowałam z przyprawami aby danie było bardziej pikantne, efekt był znakomity. Mój mąż Indus stwierdził iż było przepyszne ;). Dziękuję za przepis 😉
Bardzo się cieszę, że smakowało 🙂
Gorąco polecam przepis, smakuje lepiej jak w indyjskiej restauracji, plus szybko się robi! 🙂 Pozdrawiam i dziękuję!
Pozdrawiam również:)
Ja dodaję jeszcze pół łyżeczki przyprawy Garam masala do cebulki, zamiast oleju używam dwóch łyżek masła, a soczewicę gotuje razem z krążkami z imbiru, 2-3 liściami laurowymi, 4 ziarenkami ziela angielskiego i 1 laski cynamonu. Jeszcze tylko muszę opanować pieczenie chlebka naan i będzie idealnie 🙂
Uwielbiam ten dal 🙂 Przepis boski 🙂 Zaraz znow robie
Gotowa potrawa może poleżeć kilka godzin, czy soczewica bardzo się z tego powodu rozmoczy?
Na drugi dzień jest jeszcze lepsza 🙂 Na zimno lub na ciepło. Troszkę zgęstnieje.
Właśnie skończyłem robić. Rewelacja 🙂 Tyle że zamiast 1/4 łyżeczki kurkumy dałem 1,5 i nie żałuję 😉
Przepis genialny, godny polecenia !!!
Moj maz nepalczyk byl przezaskoczony. Super przepis, chcialam mu zrobic niespodzianke i okrylam te strone. Mowil ze smakuje jak u niego w domu. Pokhara. Dzieki kochani!
Dzisiaj znowu ugotowalam, do tego chutney z pomidorow i basmatti. Zainteresowanych nepalskim gotowaniem zapraszam do kontaktu. Chetnie sie podziele. 😉
Świetny przepis! Wyszło przepysznie!
Super 🙂
bardzo dobre
Wspaniały przepis, danie wychodzi przepyszne. Ja uwielbiam z dodatkiem soku z limonki, mąż bez. Co ciekawe, gotowałam dal według tego przepisu wielokrotnie, za każdym razem smak jest troszkę inny. Pewnie to zależy od przypraw i ich świeżości,
Forum superowy dał polecam😋
a czy danie wyjdzie z naszej czerwonej soczewicy?
No tak.
Dobrze by było jeszcze napisać dla ilu osób jest ten przepis
To zależy od apetytu 🙂
wyszło pysznie, polecam!
Doskonały dal! Bardzo dobry przepis. Jedyne modyfikacje, które zastosowałem to bulion warzywny zamiast wody i kolendra świeżo mielona zamiast trudno dostępnych liści curry.
Czy czosnek wrzucamy cały czy rozdrobniony?
Rozdrobniony