Delikatne, pachnące kokosem curry przyrządzane z dyni jest tradycyjnym wegetariańskim daniem jedzonym w Kerali, stanie położonym na południu Indii. Mathanga erissery, bo tak nazwa potrawy brzmi w języku malayalam jest jednym z podstawowych składników świątecznego posiłku zwanego sadya, podawanego na bananowym liściu, serwowanego z okazji rozmaitych uroczystości.
Jedną z najważniejszych okazji w ciągu roku, przy której nie może zabraknąć tej potrawy, jest hinduski festiwal onam obchodzony w sierpniu lub wrześniu, który przez mieszkańców Kerali jest hucznie celebrowany jako święto plonów.
Zapraszam do wypróbowania przepisu na pyszne aromatyczne keralskie curry z dyni:
- pół kilograma obranej i pokrojonej w kostkę dyni
- około 1/2 szklanki wody
- pół łyżeczki kurkumy
- 1 łyżeczka soli
- 3/4 szklanki świeżego utartego kokosa (można użyć wiórków kokosowych)
- pół łyżeczki ziaren kminu
- 2-3 szalotki
- pół łyżeczki mielonego chili
- 2-3 suszone czerwone papryczki chili
- pół łyżeczki ziaren gorczycy
- 8-10 listków curry
- 2 łyżki oleju (najlepiej kokosowego)
- Pokrojoną w kostkę dynię gotujemy pod przykryciem w małej ilości wody z dodatkiem kurkumy i soli przez około 10 minut.
- Pół szklanki utartego kokosa, ziarna kminu oraz szalotki blendujemy z dodatkiem małej ilości wody do uzyskania gładkiej pasty.
- Uzyskaną pastę oraz sproszkowane chili dodajemy do naczynia z gotującą się dynią, mieszamy, gotujemy wszystko jeszcze przez około 5 minut.
- Ugotowaną dynię rozgniatamy delikatnie widelcem ( oczywiście jeżeli chcemy, możemy pozostawić całe kawałki dyni ).
- Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy ziarna gorczycy i smażymy.
- Kiedy gorczyca zacznie strzelać, dodajemy liście curry i papryczki chili, smażymy przez chwilę mieszając.
- Dodajemy resztę startego kokosa, smażymy mieszając do zezłocenia.
- Wszystkie podsmażone przyprawy dodajemy do naczynia z ugotowaną dynią, mieszamy.
Podajemy na ciepło z gotowanym ryżem.
Smacznego!
Uwaga: W tradycyjnych keralskich przepisach na dyniowe curry do potrawy tej często dodawana jest ugotowana drobna fasola cowpea – biała (lobia) lub czerwona. Dla podanych w przepisie proporcji składników do ugotowanej dyni możemy dodać około pół szklanki wcześniej namoczonej i ugotowanej fasoli.
musi cudnie smakować 🙂
Przepis – boski!!!! Danie, jak zwykle zresztą z przepisu z tej strony wyszło po prostu jak w Indiach!!!!! Love!!!!
Cieszę się, że smakowało 🙂