Dyniowe curry z Kerali (Kerala Pumpkin Curry)

Podziel się z innymi:

Delikatne, pachnące kokosem curry przyrządzane z dyni jest tradycyjnym wegetariańskim daniem jedzonym w Kerali, stanie położonym na południu Indii. Mathanga erissery, bo tak nazwa potrawy brzmi w języku malayalam jest jednym z podstawowych składników świątecznego posiłku zwanego sadya, podawanego na bananowym liściu, serwowanego z okazji rozmaitych uroczystości.
Jedną z najważniejszych okazji w ciągu roku, przy której nie może zabraknąć tej potrawy, jest hinduski festiwal onam obchodzony w sierpniu lub wrześniu, który przez mieszkańców Kerali jest hucznie celebrowany jako święto plonów.

Zapraszam do wypróbowania przepisu na pyszne aromatyczne keralskie curry z dyni:

Dyniowe curry z Kerali (Kerala Pumpkin Curry)
 
Składniki/Ingredients:
  • pół kilograma obranej i pokrojonej w kostkę dyni
  • około 1/2 szklanki wody
  • pół łyżeczki kurkumy
  • 1 łyżeczka soli
  • 3/4 szklanki świeżego utartego kokosa (można użyć wiórków kokosowych)
  • pół łyżeczki ziaren kminu
  • 2-3 szalotki
  • pół łyżeczki mielonego chili
  • 2-3 suszone czerwone papryczki chili
  • pół łyżeczki ziaren gorczycy
  • 8-10 listków curry
  • 2 łyżki oleju (najlepiej kokosowego)
Przygotowanie/Preparation:
  1. Pokrojoną w kostkę dynię gotujemy pod przykryciem w małej ilości wody z dodatkiem kurkumy i soli przez około 10 minut.
  2. Pół szklanki utartego kokosa, ziarna kminu oraz szalotki blendujemy z dodatkiem małej ilości wody do uzyskania gładkiej pasty.
  3. Uzyskaną pastę oraz sproszkowane chili dodajemy do naczynia z gotującą się dynią, mieszamy, gotujemy wszystko jeszcze przez około 5 minut.
  4. Ugotowaną dynię rozgniatamy delikatnie widelcem ( oczywiście jeżeli chcemy, możemy pozostawić całe kawałki dyni ).
  5. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy ziarna gorczycy i smażymy.
  6. Kiedy gorczyca zacznie strzelać, dodajemy liście curry i papryczki chili, smażymy przez chwilę mieszając.
  7. Dodajemy resztę startego kokosa, smażymy mieszając do zezłocenia.
  8. Wszystkie podsmażone przyprawy dodajemy do naczynia z ugotowaną dynią, mieszamy.

Podajemy na ciepło z gotowanym ryżem.

Smacznego!

dyniowe curry z Kerali

Uwaga: W tradycyjnych keralskich przepisach na dyniowe curry do potrawy tej często dodawana jest ugotowana drobna fasola cowpea – biała (lobia) lub czerwona. Dla podanych w przepisie proporcji składników do ugotowanej dyni możemy dodać około pół szklanki wcześniej namoczonej i ugotowanej fasoli.

Podziel się z innymi:

Komentarze

Dyniowe curry z Kerali (Kerala Pumpkin Curry) — 3 komentarze

  1. Przepis – boski!!!! Danie, jak zwykle zresztą z przepisu z tej strony wyszło po prostu jak w Indiach!!!!! Love!!!!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Oceń przepis:/Rate recipe: