Południowoindyjskie curry z okry

Podziel się z innymi:

Okra nazywana w języku hindi  bhindi, po tamilsku vendaikai, jest warzywem powszechnie wykorzystywanym w kuchni indyjskiej, zarówno na północy, jak i na południu kraju. Bardzo smaczna, łatwa w uprawie, może być przyrządzana na wiele różnych sposobów. Curry z okry w kwaśnym sosie z pulpy tamaryndowej jest popularnym daniem południowych stanów Indii.

okra czyli Lady's Fingers

Oto przepis na pyszne curry z okry w sosie tamaryndowym.

Południowoindyjskie curry z okry
 
Składniki/Ingredients:
  • 500g okry
  • 2 łyżeczki pulpy tamaryndowej
  • 1 cebula
  • 1 pomidor
  • opcjonalnie pół łyżeczki asafetydy
  • 1 łyżka przyprawy do sambaru (można zastąpić mieszanką: 1 łyżeczka mielonej kolendry, 1 łyżeczka chili, szczypta kminu rzymskiego)
  • pół łyżeczki kurkumy
  • 1 łyżeczka ziaren gorczycy
  • kilka liści curry
  • pół łyżeczki nasion kozieradki
  • olej (najlepiej sezamowy)
  • woda
  • sól do smaku
  • szczypta cukru
  • kilka listków kolendry do przybrania
Przygotowanie/Preparation:
  1. Okrę płuczemy, dokładnie osuszamy, kroimy nożem na poprzeczne kawałki ok. 1 cm.
  2. Cebulę i pomidor drobno kroimy.
  3. Tamarynd namaczamy w szklance ciepłej wody, po kilkunastu minutach dokładnie odciskamy, wyciśniętą pulpę wyrzucamy.
  4. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy pokrojoną okrę i smażymy kilka minut do delikatnego przyrumienienia, po czym wyjmujemy.
  5. Podsmażamy gorczycę, kiedy zacznie “strzelać” dodajemy kozieradkę, asafetydę, cebulę oraz liście curry, smażymy mieszając do zeszklenia cebuli.
  6. Dodajemy kurkumę, przyprawę do sambaru, pokrojone pomidory, smażymy wszystko przez chwilę mieszając.
  7. Dodajemy okrę, wodę z tamaryndu, gotujemy przez około 5 minut.
  8. Solimy do smaku, ewentualnie dodajemy szczyptę cukru.
  9. Dodajemy posiekane liście kolendry.

Podajemy z ryżem.

Smacznego!

curry z okry

Podziel się z innymi:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Oceń przepis:/Rate recipe: