Okra nazywana w języku hindi bhindi, po tamilsku vendaikai, jest warzywem powszechnie wykorzystywanym w kuchni indyjskiej, zarówno na północy, jak i na południu kraju. Bardzo smaczna, łatwa w uprawie, może być przyrządzana na wiele różnych sposobów. Curry z okry w kwaśnym sosie z pulpy tamaryndowej jest popularnym daniem południowych stanów Indii.
Oto przepis na pyszne curry z okry w sosie tamaryndowym.
Południowoindyjskie curry z okry
Składniki/Ingredients:
- 500g okry
- 2 łyżeczki pulpy tamaryndowej
- 1 cebula
- 1 pomidor
- opcjonalnie pół łyżeczki asafetydy
- 1 łyżka przyprawy do sambaru (można zastąpić mieszanką: 1 łyżeczka mielonej kolendry, 1 łyżeczka chili, szczypta kminu rzymskiego)
- pół łyżeczki kurkumy
- 1 łyżeczka ziaren gorczycy
- kilka liści curry
- pół łyżeczki nasion kozieradki
- olej (najlepiej sezamowy)
- woda
- sól do smaku
- szczypta cukru
- kilka listków kolendry do przybrania
Przygotowanie/Preparation:
- Okrę płuczemy, dokładnie osuszamy, kroimy nożem na poprzeczne kawałki ok. 1 cm.
- Cebulę i pomidor drobno kroimy.
- Tamarynd namaczamy w szklance ciepłej wody, po kilkunastu minutach dokładnie odciskamy, wyciśniętą pulpę wyrzucamy.
- Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy pokrojoną okrę i smażymy kilka minut do delikatnego przyrumienienia, po czym wyjmujemy.
- Podsmażamy gorczycę, kiedy zacznie “strzelać” dodajemy kozieradkę, asafetydę, cebulę oraz liście curry, smażymy mieszając do zeszklenia cebuli.
- Dodajemy kurkumę, przyprawę do sambaru, pokrojone pomidory, smażymy wszystko przez chwilę mieszając.
- Dodajemy okrę, wodę z tamaryndu, gotujemy przez około 5 minut.
- Solimy do smaku, ewentualnie dodajemy szczyptę cukru.
- Dodajemy posiekane liście kolendry.
Podajemy z ryżem.
Smacznego!