Reshmi kebabs czyli w tłumaczeniu „kebaby delikatne jak jedwab” (niekiedy danie występuje również pod nazwą Reshmi Tikka) przygotowuje się najczęściej z mięsa z piersi kurczaka, które marynowane jest przez kilka godzin w aromatycznych przyprawach. Bardzo popularne danie serwowane w większości indyjskich restauracji wywodzi się z kuchni mogolskiej. Kebaby mogą być pieczone na grillu lub w piekarniku. Zapraszam do wypróbowania przepisu.
Jedwabiste kebaby z kurczaka (Chicken Reshmi Kebabs)
Składniki/Ingredients:
- 1 kg mięsa z piersi kurczaka
- 1/2 szklanki migdałów
- 1 zielona papryczka chili (lub chili w proszku)
- 1 łyżka pasty czosnkowo-imbirowej
- 4 ząbki czosnku (oczywiście można użyć oddzielnie czosnek i imbir: czosnku powinno być trochę więcej niż imbiru)
- sok z połowy cytryny
- garść natki kolendry
- 1/2 szklanki gęstej śmietany
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 1/2 łyżeczki białego pieprzu
- 1 łyżka masła (do smarowania podczas pieczenia)
- 1 łyżeczka soli
Przygotowanie/Preparation:
- Mięso kroimy w kostkę 4-5 cm.
- Migdały zalewamy ciepłą wodą i zostawiamy na 15 minut, następnie zdejmujemy skórkę.
- Migdały, śmietanę, jogurt, chili, natkę kolendry, czosnek oraz imbir blendujemy na gładką masę.
- Dodajemy sok z cytryny, pieprz i sól.
- Do tak przygotowanej marynaty wkładamy mięso i zostawiamy na kilka godzin w lodówce.
- Drewniane patyczki do szaszłyków moczymy w wodzie, żeby się nam nie spaliły podczas pieczenia.
- Mięso nadziewamy na patyki.
- Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 220 stopni przez około 20 minut, od czasu do czasu smarując masłem.
- Kebaby możemy również upiec na grillu.
Smacznego!
Przepis świetny – jak zwykle zresztą.
Co prawda trochę przesadziłem z ilością marynaty (nie zauważyłem, że w przepisie podano ilość na 1 kg mięsa), ale niewykorzystana część bez problemu wytrzymała dwa dni w lodówce.
Pyszności!!
Cieszę się, że smakowało 🙂
Na jaką ilość osób jest to przepis ?
Zależy od apetytu. Kilogram mięsa – myślę, że 3-4 osoby.