Jedwabiste kebaby z kurczaka (Chicken Reshmi Kebabs)

Podziel się z innymi:

Reshmi kebabs czyli w tłumaczeniu “kebaby delikatne jak jedwab” (niekiedy danie występuje również pod nazwą Reshmi Tikka) przygotowuje się najczęściej z mięsa z piersi kurczaka, które marynowane jest przez kilka godzin w aromatycznych przyprawach. Bardzo popularne danie serwowane w większości indyjskich restauracji wywodzi się z kuchni mogolskiej. Kebaby mogą być pieczone na grillu lub w piekarniku. Zapraszam do wypróbowania przepisu.

5.0 from 1 reviews
Jedwabiste kebaby z kurczaka (Chicken Reshmi Kebabs)
 
Składniki/Ingredients:
  • 1 kg mięsa z piersi kurczaka
  • 1/2 szklanki migdałów
  • 1 zielona papryczka chili (lub chili w proszku)
  • 1 łyżka pasty czosnkowo-imbirowej
  • 4 ząbki czosnku (oczywiście można użyć oddzielnie czosnek i imbir: czosnku powinno być trochę więcej niż imbiru)
  • sok z połowy cytryny
  • garść natki kolendry
  • 1/2 szklanki gęstej śmietany
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1/2 łyżeczki białego pieprzu
  • 1 łyżka masła (do smarowania podczas pieczenia)
  • 1 łyżeczka soli
Przygotowanie/Preparation:
  1. Mięso kroimy w kostkę 4-5 cm.
  2. Migdały zalewamy ciepłą wodą i zostawiamy na 15 minut, następnie zdejmujemy skórkę.
  3. Migdały, śmietanę, jogurt, chili, natkę kolendry, czosnek oraz imbir blendujemy na gładką masę.
  4. Dodajemy sok z cytryny, pieprz i sól.
  5. Do tak przygotowanej marynaty wkładamy mięso i zostawiamy na kilka godzin w lodówce.
  6. Drewniane patyczki do szaszłyków moczymy w wodzie, żeby się nam nie spaliły podczas pieczenia.
  7. Mięso nadziewamy na patyki.
  8. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 220 stopni przez około 20 minut, od czasu do czasu smarując masłem.
  9. Kebaby możemy również upiec na grillu.

Smacznego!

reshmi kebab

Podziel się z innymi:

Komentarze

Jedwabiste kebaby z kurczaka (Chicken Reshmi Kebabs) — 3 komentarze

  1. Przepis świetny – jak zwykle zresztą.
    Co prawda trochę przesadziłem z ilością marynaty (nie zauważyłem, że w przepisie podano ilość na 1 kg mięsa), ale niewykorzystana część bez problemu wytrzymała dwa dni w lodówce.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Oceń przepis:/Rate recipe: