Shahi Tukra (lub Shahi Tukda) – pod taką nazwą w północnych Indiach i Pakistanie znany jest deser przygotowywany z białego pieczywa oraz aromatyzowanego kardamonem i szafranem zagęszczonego mleka. Królewska porcja, gdyż tak można tłumaczyć nazwę dania, wskazuje na odświętny, godny władcy charakter tego deseru. W południowych regionach Indii podobnie przygotowywane danie nazywane jest Double Ka Meetha i kojarzone ze słynną kuchnią hajdarabadzką.
Oto przepis na królewski deser – Shahi Tukra:
Deser z chleba tostowego (Shahi Tukra)
Składniki/Ingredients:
- 6 kromek chleba tostowego
- 2 łyżki klarowanego masła
do przygotowania mlecznej polewy (rabri)
- 1 litr pełnotłustego mleka
- 1 łyżka cukru
- trzy strączki zielonego kardamonu (lub pół łyżeczki mielonego kardamonu)
- kilka nitek szafranu
- 1 łyżeczka rodzynek
- 1 łyżka siekanych migdałów lub pistacji
składniki na syrop cukrowy
- pół szklanki wody
- pół szklanki cukru
- opcjonalnie kilka kropli esencji różanej lub wody z kewry
Przygotowanie/Preparation:
- Każdą kromkę chleba tostowego kroimy po przekątnej na dwa trójkąty.
- Na patelni rozgrzewamy klarowane masło, podsmażamy chleb z obu stron na złoto.
- Podsmażone kromki chleba osuszamy na papierowym ręczniku.
- Możemy również posmarowany roztopionym masłem chleb opiec w tosterze.
- Na teflonową patelnię wylewamy mleko, doprowadzamy do wrzenia.
- Podgrzewając na małym ogniu redukujemy mleko do około 50% początkowej objętości mieszając, aby się nie przypaliło.
- Kiedy mleko zacznie gęstnieć dodajemy 1 łyżkę cukru, rozgniecione strączki kardamonu, rodzynki, orzechy oraz szafran, gotujemy jeszcze przez kilka minut.
- W rondlu przygotowujemy syrop cukrowy: pół szklanki wody gotujemy z cukrem, aż mieszanina zacznie gęstnieć.
- Chleb nasączamy przygotowanym syropem cukrowym, układamy na talerzykach, na których nasz deser będzie podawany.
- Polewamy zagęszczonym mlekiem.
Deser możemy podać schłodzony lub w temperaturze pokojowej.
Smacznego!
Deser z chleba? Jestem zaskoczony 🙂
Do tej pory jedynym znanym mi „deserem” z chleba był smażony na patelni chleb z cukrem 😛 Ciekawy przepis i z przygotowaniem też nie ma jakiegoś większego zachodu. Z chęcią spróbuję wykonać bo po składnikach i zdjęciu wnioskuję, że jest bardzo smaczny 😉
Niebo w gebie 🙂 Deser smakowal wspaniale….. Mniam