Bardzo prosta w przygotowaniu surówka z cebuli zwana challas (również sallas lub sarlas) pochodzi z kuchni Kerali – stanu położonego na południu Indii. Podawana jest powszechnie jako dodatek do biryani, smażonej ryby lub różnego rodzaju panierowanych kotletów.
Keralska sałatka cebulowa (Challas)
Składniki/Ingredients:
- 1 duża czerwona cebula
- 1 zielona papryczka chili
- 1 łyżka octu lub soku z cytryny
- 1 płaska łyżeczka soli
Przygotowanie/Preparation:
- Cebulę kroimy na cieniutkie piórka.
- Dodajemy drobno posiekaną papryczkę chili, ocet i sól, wszystko mieszamy.
- Odstawiamy na około pół godziny, aby się "przegryzła".
- Odciskamy powstały płyn, ewentualnie dosalamy do smaku.
Smacznego!
Czasem challas doprawia się liśćmi curry, można również dodać pokrojone w kostkę pomidory.