Keralska sałatka cebulowa (Challas)

Podziel się z innymi:

Bardzo prosta w przygotowaniu surówka z cebuli zwana challas (również sallas lub sarlas) pochodzi z kuchni Kerali – stanu położonego na południu Indii. Podawana jest powszechnie jako dodatek do biryani, smażonej ryby lub różnego rodzaju panierowanych kotletów.

Keralska sałatka cebulowa (Challas)
 
Składniki/Ingredients:
  • 1 duża czerwona cebula
  • 1 zielona papryczka chili
  • 1 łyżka octu lub soku z cytryny
  • 1 płaska łyżeczka soli
Przygotowanie/Preparation:
  1. Cebulę kroimy na cieniutkie piórka.
  2. Dodajemy drobno posiekaną papryczkę chili, ocet i sól, wszystko mieszamy.
  3. Odstawiamy na około pół godziny, aby się "przegryzła".
  4. Odciskamy powstały płyn, ewentualnie dosalamy do smaku.

Smacznego!

challas

Czasem challas doprawia się liśćmi curry, można również dodać pokrojone w kostkę pomidory.

Podziel się z innymi:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Oceń przepis:/Rate recipe: