Rasgulla

Podziel się z innymi:

Rasgulla to jeden z najbardziej znanych indyjskich deserów. Proste i wykorzystujące niewiele składników danie wywodzące się z kuchni wschodnich regionów kraju stało się niezmiernie popularne w całych Indiach i przyrządzane jest chętnie przy różnego rodzaju okazjach. Są to kulki formowane z serka chhena wytwarzanego ze świeżego krowiego bądź bawolego mleka, zanurzone w cukrowym syropie. Czasem syrop do rasgulli aromatyzowany jest esencją różaną albo szafranem. Dyskusja na temat pochodzenia tego słynnego dziś deseru może stanowić punkt zapalny w rozmowach pomiędzy mieszkańcami Bengalu Zachodniego a sąsiadującego z nim stanu Orisa. Według tych ostatnich, rasgulla to nic innego, jak zawłaszczony przez Bengalczyków lekko zmodyfikowany tradycyjny deser kheer mohan, od wieków przyrządzany i składany w ofierze w hinduistycznych świątyniach okolic miasta Puri, stolicy Orisy. Jednak smakołyk w formie, w jakiej przygotowywany jest współcześnie, rozpowszechniony został w Kalkucie (obecnie Bengal Zachodni) w drugiej połowie dziewiętnastego wieku przez przedsiębiorcę o nazwisku Nobin Chandra Das, nazwanego żartobliwie “Kolumbem rasgulli”. Jego syn z kolei zasłynął z wprowadzenia do sprzedaży puszkowanej wersji deseru, co okazało się ogromnym sukcesem, a rodzinne przedsiębiorstwo K.C. Das sprzedaje dziś swoje produkty nie tylko na rynku indyjskim.

5.0 from 1 reviews
Rasgulla
 
Składniki/Ingredients:
  • 1 litr świeżego pełnotłustego mleka
  • 2-3 łyżki soku z cytryny
  • 4 szklanki wody
  • 1 szklanka cukru
Przygotowanie/Preparation:
  1. Mleko wlewamy do garnka i mieszając od czasu do czasu, doprowadzamy do wrzenia.
  2. Wyłączamy ogień i mieszając, powoli wlewamy do mleka sok z cytryny.
  3. Pod wpływem kwasu, mleko zacznie się "warzyć".
  4. Mieszamy do momentu, kiedy mleko rozdzieli się na ser i żółtą klarowną serwatkę.
  5. Przecedzamy przez czystą szmatkę, odciskamy (uwaga: gorące).
  6. Szmatkę z serem przepłukujemy czystą wodą, aby pozbyć się pozostałości soku z cytryny, po czym dokładnie odciskamy wodę.
  7. Ser pozostawiamy zawieszony w szmatce na przynajmniej pół godziny dla pozbycia się resztek wody.
  8. Do dużego garnka wlewamy cztery szklanki wody, dodajemy 1 szklankę cukru.
  9. Wodę z cukrem podgrzewamy do zagotowania.
  10. Wyjęty ze szmatki ser wyrabiamy rękami przez kilka minut, powinniśmy uzyskać gładką masę bez żadnych grudek.
  11. Ser dzielimy na cztery części, następnie z każdej części formujemy dłońmi po cztery kulki - otrzymujemy 16 kulek.
  12. Serowe kulki wkładamy do gotującego się syropu cukrowego, gotujemy na małym ogniu pod przykryciem przez 15 minut. Kulki powinny około dwukrotnie zwiększyć swoją średnicę.
  13. Kulki pozostawiamy w syropie do przestygnięcia.
  14. Deser podaje się schłodzony.

Smacznego!

rasgulla

Uwaga: Zamiast soku z cytryny do ścięcia mleka możemy użyć jogurtu naturalnego.

Idealna kulka rasgulli powinna zachowywać kształt, nie rozpadać się, być miękka lecz sprężysta, o gąbczastej strukturze. Kluczem do sukcesu jest odpowiednie wyrobienie masy serowej, powinniśmy ugniatać ser do momentu, kiedy zacznie się wydzielać z niego tłuszcz – poczujemy go na dłoniach.

Jeżeli nie dysponujemy odpowiednio dużym garnkiem, aby ugotować całą porcję kulek na raz (pamiętajmy, że powiększą w trakcie gotowania swoją objętość) możemy zrobić to partiami. Porcję ugotowanych już serowych kulek przekładamy do naczynia z wodą, aby nie utraciły kulistego kształtu (świeże kulki pozostawione bez płynu spłaszczą się).

Podziel się z innymi:

Komentarze

Rasgulla — 7 komentarzy

    • Myślę, że można spróbować. Wiele osób używa serka ricotta. Ważne jest dokładne wyrobienie masy – tak aby zaczął się wydzielać tłuszcz.

  1. Moje rasgulla rozpadły się podczas gotowania… Sam ser przy wyrabianiu bardzo kleił się do dłoni. Czy wszystkiemu winne może być słabe odsączenie serka, czy raczej coś innego?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Oceń przepis:/Rate recipe: