Kokosowe curry rybne z Kottayam (Meen Mappas)

Podziel się z innymi:

Kuchnia Kerali, południowoindyjskiego stanu usytuowanego na wybrzeżu Oceanu Indyjskiego, obfituje w dania przygotowywane z ryb i owoców morza. Ryby jada się tu na co dzień, a keralskie gospodynie potrafią przyrządzić je na tysiące sposobów. Jedną z wielu odmian tutejszych rybnych curry jest potrawa zwana mappas, w której ryba gotowana jest w sosie opartym na mleku kokosowym, pomidorach i mielonych nasionach kolendry. Oczywiście nie może w nim również zabraknąć bardzo charakterystycznych dla południa Indii składników, takich jak liście curry i olej kokosowy.

To niezbyt ostre kokosowe curry rybne charakterystyczne jest dla okolic miasta Kottayam, gdzie prawie połowa mieszkańców to chrześcijanie w większości należący do Indyjskiego Kościoła Ortodoksyjnego założonego według tradycji przez świętego Tomasza Apostoła.

Zapraszam do wypróbowania przepisu na delikatne curry z Kottayam:

5.0 from 1 reviews
Keralskie curry rybne z kokosem (Meen Mappas)
 
Składniki/Ingredients:
  • 500 g filetów z ryby
  • 1 duża cebula
  • 4-5 ząbków czosnku
  • 1 łyżka drobno posiekanego korzenia imbiru
  • 1 zielona papryczka chili
  • 12 -15 listków curry
  • 2 łyżeczki mielonej kolendry
  • pół łyżeczki kurkumy
  • 2 pomidory
  • 3-4 goździki
  • 5-6 ziaren czarnego pieprzu
  • mały 5 cm kawałek kory cynamonu
  • 2-3 strączki zielonego kardamonu
  • 2 łyżeczki octu
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 puszka mleka kokosowego
  • pół łyżeczki mielonego pieprzu
  • 3 łyżki oleju (najlepiej kokosowego)
Przygotowanie/Preparation:
  1. Rybę kroimy na niewielkie kawałki.
  2. Czosnek, imbir i papryczkę chili drobno siekamy, cebulę kroimy w piórka.
  3. Jeden pomidor kroimy w drobną kostkę, drugi dzielimy na ósemki.
  4. Do ryby dodajemy sól i kurkumę, mieszamy, zostawiamy na około 30 minut.
  5. W dużym rondlu rozgrzewamy olej, wrzucamy cynamon, goździki, ziarna pieprzu i kardamon. Smażymy przez około 1 minutę dla wydobycia aromatu z przypraw.
  6. Dodajemy cebulę, smażymy mieszając do zeszklenia.
  7. Dodajemy posiekany czosnek, imbir, chili oraz połowę liści curry, smażymy wszystko mieszając.
  8. Dodajemy pokrojony w kostkę pomidor, smażymy mieszając, aż się rozpadnie. Gdyby chciało się przypalać, dodajemy odrobinę wody.
  9. Do utworzonej tak bazy do naszego curry dodajemy dwie łyżeczki mielonej kolendry i dolewamy 2 łyżeczki octu.
  10. Wrzucamy kawałki ryby, delikatnie mieszamy, następnie zalewamy mlekiem kokosowym.
  11. Dusimy na małym ogniu pod przykryciem przez 10 minut.
  12. Dodajemy pokrojony w ósemki pomidor, resztę liści curry, obficie pieprzymy, ewentualnie dosalamy do smaku.
  13. Dusimy jeszcze przez 8-10 minut.

Smacznego!

meen mappas

Podziel się z innymi:

Komentarze

Kokosowe curry rybne z Kottayam (Meen Mappas) — 4 komentarze

  1. Witam. Tak potwierdzam bardzo smaczna ryba. Twórcy strony serdecznie dziękuję. Wiele przepisów z tej strony próbowałem i są naprawdę wspaniałe. Polecam serdecznie

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Oceń przepis:/Rate recipe: