Kuchnia Kerali, południowoindyjskiego stanu usytuowanego na wybrzeżu Oceanu Indyjskiego, obfituje w dania przygotowywane z ryb i owoców morza. Ryby jada się tu na co dzień, a keralskie gospodynie potrafią przyrządzić je na tysiące sposobów. Jedną z wielu odmian tutejszych rybnych curry jest potrawa zwana mappas, w której ryba gotowana jest w sosie opartym na mleku kokosowym, pomidorach i mielonych nasionach kolendry. Oczywiście nie może w nim również zabraknąć bardzo charakterystycznych dla południa Indii składników, takich jak liście curry i olej kokosowy.
To niezbyt ostre kokosowe curry rybne charakterystyczne jest dla okolic miasta Kottayam, gdzie prawie połowa mieszkańców to chrześcijanie w większości należący do Indyjskiego Kościoła Ortodoksyjnego założonego według tradycji przez świętego Tomasza Apostoła.
Zapraszam do wypróbowania przepisu na delikatne curry z Kottayam:
- 500 g filetów z ryby
- 1 duża cebula
- 4-5 ząbków czosnku
- 1 łyżka drobno posiekanego korzenia imbiru
- 1 zielona papryczka chili
- 12 -15 listków curry
- 2 łyżeczki mielonej kolendry
- pół łyżeczki kurkumy
- 2 pomidory
- 3-4 goździki
- 5-6 ziaren czarnego pieprzu
- mały 5 cm kawałek kory cynamonu
- 2-3 strączki zielonego kardamonu
- 2 łyżeczki octu
- 1 łyżeczka soli
- 1 puszka mleka kokosowego
- pół łyżeczki mielonego pieprzu
- 3 łyżki oleju (najlepiej kokosowego)
- Rybę kroimy na niewielkie kawałki.
- Czosnek, imbir i papryczkę chili drobno siekamy, cebulę kroimy w piórka.
- Jeden pomidor kroimy w drobną kostkę, drugi dzielimy na ósemki.
- Do ryby dodajemy sól i kurkumę, mieszamy, zostawiamy na około 30 minut.
- W dużym rondlu rozgrzewamy olej, wrzucamy cynamon, goździki, ziarna pieprzu i kardamon. Smażymy przez około 1 minutę dla wydobycia aromatu z przypraw.
- Dodajemy cebulę, smażymy mieszając do zeszklenia.
- Dodajemy posiekany czosnek, imbir, chili oraz połowę liści curry, smażymy wszystko mieszając.
- Dodajemy pokrojony w kostkę pomidor, smażymy mieszając, aż się rozpadnie. Gdyby chciało się przypalać, dodajemy odrobinę wody.
- Do utworzonej tak bazy do naszego curry dodajemy dwie łyżeczki mielonej kolendry i dolewamy 2 łyżeczki octu.
- Wrzucamy kawałki ryby, delikatnie mieszamy, następnie zalewamy mlekiem kokosowym.
- Dusimy na małym ogniu pod przykryciem przez 10 minut.
- Dodajemy pokrojony w ósemki pomidor, resztę liści curry, obficie pieprzymy, ewentualnie dosalamy do smaku.
- Dusimy jeszcze przez 8-10 minut.
Smacznego!
uwielbiam
Witam. Tak potwierdzam bardzo smaczna ryba. Twórcy strony serdecznie dziękuję. Wiele przepisów z tej strony próbowałem i są naprawdę wspaniałe. Polecam serdecznie
Dzięki za miłe słowa 🙂
wygląda to bardzo smacznie 🙂