Ryż należy do głównych składników diety w całych Indiach. W południowych regionach, gdzie dania z ryżu stanowią podstawę wyżywienia mieszkających tam ludzi, jednym z tradycyjnych sposobów urozmaicenia codziennego posiłku jest potrawa nazywana thengai sadam. Ugotowany na sypko ryż zmieszany jest z typowym dla kuchni południa kraju zestawem przypraw – podsmażonymi na oleju nasionami gorczycy, przyrumienionymi „dalami” (w przepisie jest urad dal i channa dal; możemy użyć obu rodzajów lub tylko jeden z nich) oraz aromatycznymi liśćmi curry. Charakterystycznego smaku i zapachu nadaje potrawie spora ilość świeżo utartego, a następnie podprażonego kokosa. Ryż taki może być dodatkiem do curry lub jadany jest jako samodzielne danie, zazwyczaj w towarzystwie gęstego jogurtu.
Oto prosty przepis na smaczny południowoindyjski ryż kokosowy:
- 1 szklanka ryżu (możemy wykorzystać ugotowany wcześniej ryż: 2-3 szklanki)
- 1 szklanka świeżo utartego kokosa
- pół łyżeczki nasion czarnej gorczycy
- opcjonalnie pół łyżeczki nasion kminu rzymskiego
- 1 łyżeczka drobno posiekanego korzenia imbiru
- 1 łyżeczka nasion urad dal
- 1 łyżeczka nasion ciecierzycy channa dal
- 1 suszona czerwona papryczka chili
- 1 zielona chili
- 8-10 listków curry
- szczypta asafetydy
- garść orzechów nerkowca (mogą być również surowe orzeszki ziemne)
- sól do smaku
- 2 łyżki oleju (najlepiej kokosowego)
- Ryż gotujemy na sypko - przepis tutaj.
- Zieloną papryczkę chili pozbawiamy pestek, drobno kroimy.
- Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy nasiona gorczycy, kminu, urad dal i channa dal. Smażymy mieszając, aż gorczyca zacznie "strzelać", a dale przyrumienią się.
- Dodajemy posiekany imbir, chili, asafetydę, orzechy i liście curry. Smażymy przez chwilę mieszając.
- Na końcu dodajemy kokos, smażymy do delikatnego zrumienienia.
- Mieszamy wszystko z ugotowanym ryżem, ewentualnie solimy do smaku.
Smacznego!
Koniecznie muszę to wypróbować 🙂
najlepszy jest !
Wygląda apetycznie. Chyba trzeba spróbować zrobić 🙂