Kurczak tikka ( Chicken Tikka ) – popularne na całym świecie danie kuchni indyjskiej. Kawałki kurczaka marynowane w jogurcie i przyprawach pieczone w piecu tandoor lub na grillu.
Kurczak Tikka (Chicken Tikka)
Składniki/Ingredients:
- 1 kilogram mięsa z piersi kurczaka
marynata:
- 250 gramów jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka sproszkowanego kminu rzymskiego
- 1 łyżeczka mieszanki garam masala
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 łyżeczka chili
- 1 łyżeczka sproszkowanej kolendry
- 4 ząbki czosnku
- kawałek świeżego imbiru ( można użyć gotowej pasty czosnkowo-imbirowej - 2 łyżki )
- sok z 1 cytryny
- pół łyżeczki soli
- kilka listków kolendry
Przygotowanie/Preparation:
- Mięso kroimy w kostkę ok. 5 cm.
- Czosnek rozgniatamy, imbir ścieramy na tarce o drobnych oczkach, listki kolendry siekamy.
- Do jogurtu dodajemy wszystkie przyprawy, kolendrę oraz sok z cytryny i mieszamy.
- Dodajemy mięso i marynujemy w lodówce ok. 2 godzin.
- Nadziewamy na szpadki do szaszłyków i pieczemy na grillu.
Smacznego!
Nigdy nie jadłam takiego kurczaka, ale wygląda bardzo apetycznie 🙂
Choć nie jestem największą fanką tej kuchni, to czasami zdarza mi się przygotowywać. Kilak dni temu robiłam właśnie chicken tikka:)
Dzięki za odwiedziny. Pozdrawiam
Znam kogoś kto uwielbia takie smaki 🙂 Z pewnością jeszcze tu zajrzę 😉
Zjadłabym wszystko z Twojego bloga 😉 To jest tak „inne” od mojej kuchni 🙂 Pozdrawiam serdecznie !!!
🙂 Cieszę się.
1 łyżka sproszkowanego kminu rzymskiego czy zwykłego kminku?
Chodzi o kmin rzymski. Tak sobie patrzę i ta łyżka w przepisie to za dużo – powinna być raczej 1 łyżeczka – poprawiam i przepraszam za błąd.
Czy w piekarniku też można zrobić?
jasne!