W menu większości restauracji serwujących potrawy kuchni indyjskiej można znaleźć danie o tajemniczej nazwie Kurczak 65. To soczyste, niezwykle aromatyczne, pikantne kawałki kurczaka smażone w głębokim oleju. Potrawa ta pochodzi z Chennai (dawniej Madras) w stanie Tamil Nadu położonym w południowo-wschodnim regionie Indii. Nie wiadomo, skąd wzięła się nazwa tej popularnej przekąski, na ten temat istnieje wiele teorii, a najbardziej prawdopodobna z nich tłumaczy, że danie to występowało w menu pewnej wojskowej kantyny w Chennai jako potrawa numer 65.
Zapraszam do wypróbowania przepisu na kurczaka 65.
- 500 gramów mięsa z kurczaka
- 1 łyżeczka czerwonej papryki
- 1 łyżeczka mielonego pieprzu
- 1/4 łyżeczki kurkumy
- 1 łyżeczka pasty czosnkowo-imbirowej
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżki mąki kukurydzianej
- 1 jajko
- 10-12 liści curry
- 1 łyżka posiekanego drobno korzenia imbiru
- 4 posiekane drobno ząbki czosnku
- 2 zielone posiekane papryczki chili
- pół łyżeczki ziaren kminu
- pół łyżeczki mielonej kolendry
- pół łyżeczki mielonego chili
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- olej do głębokiego smażenia
- sok z cytryny
- opcjonalnie kilka listków kolendry do przybrania
- Mięso kroimy na kawałki ok. 3 cm.
- Do miski wrzucamy pokrojone mięso, dodajemy paprykę, pieprz, pastę czosnkowo-imbirową, sól oraz mąkę kukurydzianą. Wbijamy jajko i wszystko razem dokładnie mieszamy. Mięso marynujemy przez godzinę w lodówce.
- Zamarynowane kawałki mięsa smażymy partiami w rozgrzanym głębokim oleju. Czas smażenia to ok. 4 minuty ( wyjmujemy jeden kawałek i sprawdzamy, czy mięso jest w środku usmażone ) Osączamy na papierowym ręczniku.
- Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju. Wrzucamy ziarna kminu, smażymy dla wydobycia aromatu, dodajemy posiekany czosnek i imbir, pocięte papryczki chili oraz liście curry, wszystko smażymy mieszając.
- Dodajemy mieloną kolendrę, mielone chili oraz lekko rozcieńczony wodą jogurt, wrzucamy usmażonego kurczaka, wszystko razem mieszamy. Smażymy, aż jogurt zostanie wchłonięty przez mieso.
- Skrapiamy sokiem z cytryny
- Możemy przybrać posiekanymi listkami kolendry.
Smacznego!
Uwaga: Panierka na daniach serwowanych w restauracjach ma najczęściej czerwony kolor. Tradycyjnie do kurczaka 65 dodaje się odrobinę czerwonego barwnika spożywczego. W przepisie został on pominięty.
Bardzo ciekawy przepis, muszę wypróbować.
Uwielbiam kuchnię indysjką 🙂 Świetnie ten tajemniczy kurczak wygląda! Szykuję się teraz do wypróbowania chyba z 100 przepisu na kurczaka korma, bo póki co nie znalazłam jeszcze żadnego przypominającego choć trochę tego którego jadłam w jednej z londyńskich knajpek (punjabi).
Moje smaki! Cieszę się, że do Ciebie trafiłam i pewnie będę często tu zaglądać 🙂
Serdecznie zapraszam 🙂
W marynacie jaka jest papryka, ostra czy słodka ?
Jeżeli piszę o papryce, mam na myśli słodką, w odróżniniu od chili.