Kurczak w maśle (Butter Chicken)

Podziel się z innymi:

Kurczak w maśle ( Butter Chicken – Murgh Makhani ) jedno z najbardziej znanych dań kuchni indyjskiej. Kurczaka w maśle możemy znaleźć prawdopodobnie w każdej restauracji indyjskiej w każdym zakątku świata.  Kawałki kurczaka marynowane w jogurcie i przyprawach, duszone później w aromatycznym pomidorowo-maślanym sosie tworzą pyszne aksamitne curry mogące zadowolić najbardziej wymagające podniebienia.

Przepis na kurczaka w maśle:

4.8 from 10 reviews
Kurczak w maśle (Butter Chicken)
 
Składniki/Ingredients:
  • 1 kg mięsa z kurczaka
  • sok z 1 limonki lub z połówki cytryny
  • 1 łyżeczka sproszkowanego chili
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka przyprawy Garam Masala
  • 150 gramów jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki oleju
  • 1 średnia cebula
  • 2 łyżeczki pasty czosnkowo-imbirowej (można dodać oddzielnie czosnek i imbir)
  • 3-4 goździki
  • kilka ziaren kardamonu
  • 50 gramów mielonych migdałów
  • 1/2 łyżeczki sproszkowanego cynamonu
  • 2-3 liście laurowe
  • 3-4 ziarna czarnego pieprzu
  • 3 łyżki masła
  • 1 puszka pomidorów
  • garść liści kolendry
Przygotowanie/Preparation:
  1. Mięso kroimy na niewielkie kawałki.
  2. Do miski wyciskamy sok z cytryny, wsypujemy sól oraz chili, dodajemy pokrojone mięso, dokładnie mieszamy i odstawiamy na pół godziny do lodówki.
  3. Po półgodzinie do mięsa dodajemy jogurt i przyprawę Garam Masala, marynujemy jeszcze przynajmniej przez godzinę w lodówce.
  4. Cebulę drobno kroimy, pomidory z puszki miksujemy na puree.
  5. W garnku podgrzewamy olej, podsmażamy na lekko złoty kolor cebulę, dodajemy pastę czosnkowo-imbirową, goździki oraz kardamon i smażymy razem przez chwilę.
  6. Wrzucamy kawałki mięsa, mieszając smażymy, aż mięso zmieni kolor, dodajemy resztę marynaty, mielone migdały, cynamon, liście laurowe, pieprz, masło oraz pomidory.
  7. Dusimy przez około 20 minut, aż mięso będzie miękkie, a sos gęsty.
  8. Posypujemy posiekanymi listkami kolendry.

Podajemy z ryżem lub chlebkami czapati.

Smacznego!

kurczak w maśle - Murgh Makhani

Podziel się z innymi:

Komentarze

Kurczak w maśle (Butter Chicken) — 30 komentarzy

  1. Kurczaka z tego przepisu przygotowywałam w weekend, wyszedł pyszny 🙂 Dziękuję za przepis i gorąco wszystkim polecam 🙂

  2. To drugie danie kuchni indyjskiej jakie przygotowałem.
    A było to wczoraj 🙂
    Żona i teściowa były zachwycone, ja oczywiście też 😛
    Działam dalej. Polecam każdemu!!!

  3. Serdecznie dziękuję za świetny przepis. Przyprawy mnie oszołomiły na pierwsze wejrzenie, ale współpracowały ze sobą wyśmienicie! Polecam od siebie dodanie świeżego (obranego ze skórki) pomidora, lub wzbogacenie dania odrobiną krewetek, jeśli ktoś ma ochotę poszaleć z przepisem 🙂

    • butter chicken to klasyka, nie „wzbogaca” się go krewetkami, hindusi dostają właśnie spazmów o_O
      to tak jakbyś Włochowi napisała, że „wzbogaciłaś” przepis na makaron drożdżami… to nie szaleństwo z przepisem, to profanacja, nie idź tą drogą 😉

      • ja myślę, że można wzbogacać, co się chce, niekoniecznie potem nazywając to „butter chicken”, tylko wariacją na jego temat 😉

  4. Dzień dobry, czy trzeba użyć kurczaka w całości, czy może to być tylko pierś z kurczaka? Nie wyjdzie wtedy zbyt „suche”?

  5. Dzis przygotowany na jutro z piersi kurczaka aromat obłęd ślinka cieknie niestety wieczorne gotowanie i nie mam kardamonu jestem ciekawa reakcji jutrzejszych gości polecam

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Oceń przepis:/Rate recipe: