Bombajskie curry warzywne (Pav Bhaji)

Podziel się z innymi:

Mumbaj (w języku polskim poprawną nazwą jest również Bombaj) – stolica stanu Maharasztra zamieszkała przez prawie 20 milionów ludzi to pod względem populacji największe miasto Indii i zarazem jedno z najludniejszych miast świata. Od połowy XVII wieku aż do uzyskania przez Indie niepodległości miasto znajdowało się pod panowaniem brytyjskim. Ulokowany strategicznie na wybrzeżu Morza Arabskiego Bombaj pod rządami Brytyjczyków rozwinął się w ważny węzeł komunikacyjny, centrum handlowe i prężny ośrodek przemysłowy. Jedną z najważniejszych gałęzi przemysłu w mieście był (i jest do dziś) przemysł tekstylny. To właśnie na potrzeby robotników zatrudnionych w zakładach włókienniczych Bombaju lokalni kucharze wykreowali swoisty „fast food” – szybko i w prosty sposób przygotowywane smaczne pożywne warzywne curry podawane z miękką maślaną bułeczką.

W języku marathi danie nazywa się Pav Bhaji (pav oznacza chleb, natomiast bhaji to określenie warzywnego curry). Curry z pieczywem znane z ulic Bombaju zyskało popularność w całych Indiach i z czasem zagościło w menu restauracji indyjskich na całym świecie. W Mumbaju Pav Bhaji do dziś jest serwowane w niezliczonej liczbie małych ulicznych restauracji i często traktowane jako jako jedna z kulinarnych wizytówek miasta.

4.0 from 1 reviews
Bombajskie curry warzywne (Pav Bhaji)
 
Składniki/Ingredients:
  • 3 ugotowane średnie ziemniaki (około 700g)
  • 200g ugotowanego kalafiora
  • 2 ugotowane marchewki
  • 1 szklanka groszku z puszki
  • 1 duża cebula
  • 3 duże pomidory (mogą być pomidory z puszki)
  • 1 zielona papryka
  • 2 lyżeczki pasty czosnkowo-imbirowej
  • 1 zielona papryczka chili
  • 1 łyżeczka nasion kminu rzymskiego
  • 1/2 łyżeczki przyprawy Garam Masala
  • 3 łyżki masła
  • 1.5 szklanki wody
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 łyżki przyprawy Pav Bhaji Masala
  • natka kolendry i trochę posiekanej cebuli do przybrania gotowego dania
  • cytryna
  • kilka miękkich maślanych bułek
Przygotowanie/Preparation:
  1. Cebulę, pomidory, zieloną paprykę i chili kroimy w drobną kostkę.
  2. W garnku rozgrzewamy 2 łyżki masła, wrzucamy nasiona kminu i przez chwilę podsmażamy dla wydobycia aromatu.
  3. Dodajemy cebulę, smażymy na małym ogniu do zeszklenia.
  4. Dodajemy pastę czosnkowo-imbirową, posiekaną papryczkę chili, chwilę smażymy, następnie dodajemy pokrojone pomidory.
  5. Dusimy przez jakieś 5 minut, dodajemy zieloną paprykę, dusimy przez następne 5 minut.
  6. Ugotowane ziemniaki, marchewkę i kalafior rozgniatamy widelcem, dodajemy do garnka z pomidorami i papryką. Dodajemy również zielony groszek.
  7. Dolewamy wodę, dodajemy mieszanki przypraw Garam Masala i Pav Bhaji Masala.
  8. Solimy do smaku, gotujemy wszystko przez około 5 minut.
  9. Bułki przekrawamy na pół, rumienimy przez chwilę na patelni z niewielką ilością masła.
  10. Gotowe danie posypujemy drobno posiekaną surową cebulą i natką kolendry, na wierzch kładziemy odrobinę masła.
  11. Podajemy z ćwiartkami cytryny.

Smacznego!

pav bhaji

Podziel się z innymi:

Komentarze

Bombajskie curry warzywne (Pav Bhaji) — 6 komentarzy

  1. Dziś zrobiłam to curry z niewielkimi zmianami i usłyszałam, że było to jedno z najlepszych dań w moim wykonaniu:-)Dziękuję za przepis i pozdrawiam!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Oceń przepis:/Rate recipe: