Ser paneer w maślanym sosie (Paneer Makhani)

Podziel się z innymi:

Paneer Makhani jest jednym z najpopularniejszych dań wegetariańskich wywodzących się z kuchni północnych Indii. Kawałki delikatnego świeżego serka paneer zanurzone w gęstym orzechowo-śmietanowo-pomidorowym sosie z dodatkiem masła możemy znaleźć w karcie większości restauracji serwujących indyjskie potrawy. Inna nazwa, pod którą danie to może występować, to Paneer Butter Masala.

Bardzo podobnie jak Paneer Makhani przyrządzany jest również Shahi Paneer (paneer po cesarsku), a różnica między tymi dwiema potrawami jest bardzo nieprecyzyjna, więc w praktyce obu tych nazw używa się często w odniesieniu do tego samego dania.

Zapraszam do wypróbowania przepisu na pyszny ser paneer w maśle:

5.0 from 8 reviews
Ser paneer w maślanym sosie (Paneer Makhani)
 
Składniki/Ingredients:
  • 300 gramów sera paneer
  • 3 dojrzałe pomidory (możemy użyć pomidorów z puszki, albo gotowego puree)
  • 2 łyżeczki pasty czosnkowo-imbirowej (lub po łyżeczce utartego imbiru i czosnku)
  • 3 goździki
  • 2-3 centymetrowy kawałek kory cynamonu
  • 2 zielone kardamony
  • opcjonalnie 1 indyjski liść laurowy
  • 1/2 łyżeczki mielonego chili
  • 1/2 łyżeczki mieszanki Garam Masala
  • 1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • szczypta mielonego białego pieprzu
  • 1/2 szklanki orzechów nerkowca
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki śmietany kremówki
  • 1/2 łyżeczki suszonych liści kozieradki (kasuri methi)
  • 1 łyżeczka cukru lub miodu
  • sól do smaku (ok. 1 łyżeczki)
  • 3 łyżki masła
  • 1 łyżka posiekanej natki kolendry
  • odrobinę korzenia imbiru pokrojonego w cienkie paski do dekoracji
Przygotowanie/Preparation:
  1. Orzechy zalewamy ciepłą wodą i zostawiamy na około 30 minut, następnie miksujemy na pastę.
  2. Pomidory miksujemy, aby uzyskać puree.
  3. Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy indyjski liść laurowy, goździki, cynamon i nacięte (lub rozgniecione) strączki kardamonu, smażymy przez chwilę, aż przyprawy zaczną pachnieć.
  4. Dodajemy pastę czosnkowo-imbirową i smażymy chwilę mieszając.
  5. Dodajemy puree z pomidorów, mieszając smażymy, aż odparuje nadmiar wody, następnie dodajemy pastę z nerkowców.
  6. Dolewamy mleko, śmietanę, posypujemy liśćmi kozieradki, mieszamy.
  7. Dodajemy sproszkowane przyprawy oraz sól i cukier do smaku.
  8. Do sosu wkładamy pokrojony w kostkę ser paneer, delikatnie mieszamy, przykrywamy, dusimy wszystko razem przez około pięć minut.
  9. Posypujemy natką kolendry oraz pokrojonym w cieniutkie paski imbirem. Danie możemy udekorować odrobiną śmietany.

Smacznego!

paneer makhani

Podziel się z innymi:

Komentarze

Ser paneer w maślanym sosie (Paneer Makhani) — 19 komentarzy

  1. Wyśmienite danie – jadłem je najpierw w Indiach, a wczoraj przygotowałem dla mojej rodziny. Dzieci wylizywały talerze do ostatnich śladów sosu :). Przepis w pełni odzwierciedla hinduski oryginał.

  2. Wypróbowałam już wiele pomidorowych sosów do serka paneer i na tym przepisie pewnie zakończę moje poszukiwania idealnej wersji, uznając cel za osiągnięty. Wspomnę tylko, na podstawie moich doświadczeń, że przy braku orzechów nerkowca można je zastąpić zmiksowanymi migdałami bez łupinek (np. płatkami migdałowymi) albo mieszanką migdałów i pestek dyni (nieoczekiwanie ciekawe połączenie).
    Dziękuję za przepis i serdecznie pozdrawiam.

  3. Wspaniały przepis. Świetny zarówno z serem paneer, jak i z tofu. Robiłam wiele razy, rzadko kiedy kończy się na jednej dokładce 😉 Dziękuję!

  4. Hej, cieszę się, że trafiłam na Twojego bloga i znalazłam ten przepis, bo baaardzo wszystkim smakowało. 🙂 Na pewno będę zaglądać tu częściej!

  5. Przepis jest doskonały, prosty i wyśmienity, najlepszy na jaki do tej pory trafiłam szukając sosu do sera paneer, wielkie dzięki 🙏🏼

  6. Robię od ponad roku. Znakomite, to za mało powiedziane. Stało się ulubioną potrawą całej rodziny. Nawet moich chłopców, którzy nie uznają obiadu bez kotleta.
    Zwykle robię ilość z przepisu x4 bo inaczej się nie najemy :)))
    Świetny przepis i wielkie dzię

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Oceń przepis:/Rate recipe: