Smażone wątróbki drobiowe z przyprawami (Chicken Liver Masala Fry)

Podziel się z innymi:

Polecam przepis na pyszne pikantne i pachnące curry przyrządzone z drobiowych wątróbek na sposób południowoindyjski. Cenna w składniki odżywcze i witaminy wątróbka z kurczaka nabiera w tej potrawie niecodziennego smaku i aromatu dzięki przyprawom, wśród których królują kolendra, pieprz i liście curry.

Curry z wątróbek drobiowych (Chicken Liver Curry)
 
Składniki/Ingredients:
  • 500 gramów wątróbek z kurczaka
  • 1 duża cebula
  • 2 łyżeczki pasty czosnkowo-imbirowej (lub rozgnieciony czosnek i utarty korzeń imbiru)
  • 1/2 łyżeczki mielonego chili
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 2 łyżeczki mielonego pieprzu
  • 2 łyżeczki mielonej kolendry
  • 1/2 łyżeczki przyprawy Garam Masala
  • sól (około 1 płaskiej łyżeczki)
  • około 10 liści curry
  • około szklanki wody
  • 3 łyżki oleju
Przygotowanie/Preparation:
  1. Cebulę kroimy w cieniutkie piórka.
  2. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę, smażymy do lekkiego zrumienienia, następnie dodajemy liście curry i pastę czosnkowo-imbirową, smażymy około minuty mieszając.
  3. Wszystkie sproszkowane przyprawy oprócz Garam Masala mieszamy z odrobiną wody, aby utworzyły pastę. Przyprawy z wodą dodajemy do cebuli i wszystko mieszamy.
  4. Wrzucamy wątróbki, mieszamy energicznie, żeby pokryły się przyprawami. Dodajemy trochę wody, w ilości takiej, żeby powstała niewielka ilość sosu.
  5. Smażymy przez około 10 minut, delikatnie mieszając, dolewając w razie potrzeby wodę.
  6. Na około 2 minuty przed końcem smażenia solimy i dodajemy przyprawę Garam Masala, mieszamy.

Podajemy z gotowanym ryżem basmati lub z pieczywem.

Smacznego!

curry z drobiowych wątróbek

Podziel się z innymi:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Oceń przepis:/Rate recipe: