Polecam przepis na pyszne pikantne i pachnące curry przyrządzone z drobiowych wątróbek na sposób południowoindyjski. Cenna w składniki odżywcze i witaminy wątróbka z kurczaka nabiera w tej potrawie niecodziennego smaku i aromatu dzięki przyprawom, wśród których królują kolendra, pieprz i liście curry.
Curry z wątróbek drobiowych (Chicken Liver Curry)
Składniki/Ingredients:
- 500 gramów wątróbek z kurczaka
- 1 duża cebula
- 2 łyżeczki pasty czosnkowo-imbirowej (lub rozgnieciony czosnek i utarty korzeń imbiru)
- 1/2 łyżeczki mielonego chili
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 2 łyżeczki mielonego pieprzu
- 2 łyżeczki mielonej kolendry
- 1/2 łyżeczki przyprawy Garam Masala
- sól (około 1 płaskiej łyżeczki)
- około 10 liści curry
- około szklanki wody
- 3 łyżki oleju
Przygotowanie/Preparation:
- Cebulę kroimy w cieniutkie piórka.
- Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę, smażymy do lekkiego zrumienienia, następnie dodajemy liście curry i pastę czosnkowo-imbirową, smażymy około minuty mieszając.
- Wszystkie sproszkowane przyprawy oprócz Garam Masala mieszamy z odrobiną wody, aby utworzyły pastę. Przyprawy z wodą dodajemy do cebuli i wszystko mieszamy.
- Wrzucamy wątróbki, mieszamy energicznie, żeby pokryły się przyprawami. Dodajemy trochę wody, w ilości takiej, żeby powstała niewielka ilość sosu.
- Smażymy przez około 10 minut, delikatnie mieszając, dolewając w razie potrzeby wodę.
- Na około 2 minuty przed końcem smażenia solimy i dodajemy przyprawę Garam Masala, mieszamy.
Podajemy z gotowanym ryżem basmati lub z pieczywem.
Smacznego!