Curry z ziemniaków i kalafiora (Aloo Gobi)

Podziel się z innymi:

Aloo Gobi to popularne danie wegetariańskie wywodzące się z kuchni Pendżabu. Głównymi składnikami są tutaj aloo – ziemniaki i gobi – kalafior. Istnieje wiele odmian tej aromatycznej potrawy, różniących się rodzajem dodawanych przypraw i sposobem przyrządzania. Często spotkać się można z wersją, w której kalafior i ziemniaki podawane są w sosie, tutaj podaję jednak przepis podstawowy na Aloo Gobi, w wersji „suchej”, z minimalną ilością sosu.

Curry z ziemniaków i kalafiora (Aloo Gobi)
 
Składniki/Ingredients:
  • 2 średnie ziemniaki
  • 1 mały kalafior
  • 1 cebula
  • 2 pomidory
  • 2 łyżeczki pasty czosnkowo-imbirowej
  • pół łyżeczki nasion kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
  • 2 łyżeczki mielonej kolendry
  • pół łyżeczki mielonej kurkumy
  • pół łyżeczki mielonego chili
  • pół łyżeczki Garam Masala
  • pęczek natki kolendry
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżki oleju do smażenia
  • 2 szklanki wody
  • sól do smaku
  • opcjonalnie 1 łyżeczka suszonych liści kozieradki (kasuri methi)
  • opcjonalnie pół łyżeczki asafetydy
Przygotowanie/Preparation:
  1. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę ok. 5 cm, kalafior dzielimy na różyczki podobnej wielkości. Pomidory kroimy na ósemki. Cebulę drobno kroimy. Natkę kolendry dzielimy na dwie części: oddzielamy dolne części (łodyżki) od listków.
  2. W dużym rondlu rozgrzewamy olej, wrzucamy nasiona kminu rzymskiego i asafetydę, smażymy przez kilkanaście sekund, aż zacznie przyjemnie pachnieć.
  3. Wrzucamy pokrojoną cebulę i smażymy do zeszklenia, dodajemy pastę czosnkowo-imbirową i smażymy przez chwilę mieszając.
  4. Dodajemy pomidory i posiekane łodyżki kolendry, smażymy wszystko mieszając przez około 2 minuty.
  5. Wszystkie sproszkowane przyprawy oprócz Garam Masala mieszamy z wodą, wodę z przyprawami dodajemy do rondla z cebulą i pomidorami.
  6. Dodajemy ziemniaki, kalafior, wszystko mieszamy, solimy do smaku, dusimy pod przykryciem przez około 15 minut, aż warzywa będą miękkie.
  7. Dodajemy kasuri methi, Garam Masala, sok z cytryny i posiekane listki kolendry, gotujemy jeszcze przez chwilę.

Smacznego!

aloo gobi

Podziel się z innymi:

Komentarze

Curry z ziemniaków i kalafiora (Aloo Gobi) — 2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Oceń przepis:/Rate recipe: