Marchewkowy pudding z Pendżabu (Gajar Halwa)

Podziel się z innymi:

Marchewkowy pudding Gajar ka Halwa to tradycyjny deser wywodzący się z terenów Pendżabu. Przepis na słodkie danie przyrządzane z marchewki i mleka przywędrował prawdopodobnie z kupcami pochodzącymi z Bliskiego Wschodu za czasów panowania Wielkich Mogołów, zyskując wielką popularność w północnych Indiach. Marchewkowy pudding jest dzisiaj przysmakiem przyrządzanym powszechnie z okazji różnych świąt i uroczystości.

Jak przygotować tradycyjny deser Gajar ka Halwa:

5.0 from 1 reviews
Marchewkowy pudding z Pendżabu (Gajar ka Halwa)
 
Składniki/Ingredients:
  • 1 kg marchewki
  • 1 litr pełnotłustego mleka
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżki klarowanego masła
  • pół łyżeczki mielonego kardamonu
  • po łyżeczce rodzynek, orzechów nerkowca, pistacji
Przygotowanie/Preparation:
  1. Marchewkę obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczkach.
  2. Na patelni rozgrzewamy klarowane masło, podsmażamy rodzynki i orzechy, wyjmujemy.
  3. Na dużą patelnię wrzucamy utartą marchewkę, podsmażamy przez kilka minut mieszając, aż marchewka zmięknie i zmieni kolor.
  4. Wlewamy mleko, gotujemy marchewkę w mleku na małym ogniu przez około 35 - 40 minut, mieszając co jakiś czas, do momentu, gdy całe mleko zostanie odparowane/wchłonięte.
  5. Wsypujemy cukier i kardamon, smażymy przez około 5 minut mieszając, aż cukier rozpuści się a całość zgęstnieje.
  6. Dodajemy orzechy i rodzynki.

Podajemy na ciepło lub w temperaturze pokojowej. Dobrze smakuje z lodami waniliowymi.

Smacznego!

marchewkowy pudding

Podziel się z innymi:

Komentarze

Marchewkowy pudding z Pendżabu (Gajar Halwa) — 5 komentarzy

  1. Fascynują mnie marchewkowe desery 🙂 Właśnie przygotowuję lody z dodatkiem marchewki i jestem strasznie ciekawa, co z nich wyjdzie. A Twój pudding podoba mi się ogromnie, zapisuję sobie przepis 🙂

  2. Jest to deser serwowany zwykle na weselach i podaje sie go często z lodami kulfi. Ja zwykle gotuję (właściwie smażę ten deser przeszło godzinę i cukier dodaję pod sam koniec – wówczas ma ładniejsze kolor. Poza tym dodaję ghee (sklarowane masło) po odparowaniu mleka. Moja induska rodzina uwielbia tę halve w moim wykonaniu

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Oceń przepis:/Rate recipe: