Sos hari (Hari Chutney)

Podziel się z innymi:

Orzeźwiający sos hari, zniewalający aromatem świeżej kolendry i mięty jest bardzo popularnym dodatkiem do różnego rodzaju przekąsek kuchni indyjskiej. Bardzo prosty w przygotowaniu, świetnie sprawdza się na przykład jako dip podawany z czipsami kukurydzianymi.

5.0 from 1 reviews
Sos hari (Hari Chutney)
 
Składniki/Ingredients:
  • pęczek świeżej kolendry
  • listki mięty ( w ilości odpowiadającej połowie ilości kolendry )
  • sok z połówki cytryny
  • 1 ząbek czosnku
  • kawałek imbiru ( ok 2 cm. )
  • szczypta soli
  • szczypta cukru
  • szczypta mielonego kminu
  • jedna zielona papryczka chili
Przygotowanie/Preparation:
  1. Imbir i czosnek ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Kolendrę i miętę płuczemy. Wszystkie składniki rozdrabniamy w blenderze.

Smacznego!

sos hari popularny dodatek do dań kuchni indyjskiej

Podziel się z innymi:

Komentarze

Sos hari (Hari Chutney) — 6 komentarzy

  1. Świetny blog. Właśnie niedawno wróciłem z Indii. Zastanawiałem się co to było w tym zielonym sosie wyglądającym jak wymiociny kosmity :). Zrobiłem wg. Twojego przepisu (cytrynę zastąpiłem limonka) i właśnie tak smakował w Indiach ten sos. Wielkie dzięki za przepis. Jedno jest pewne będę często zaglądał na twojego bloga. Pozdrawiam

  2. Jestem tu pierwszy raz bo pod wpływem wczorajszej kolacji w hinduskiej restauracji w Barcelonie szukam przepisów na to, czym moje podniebienie zostało urzeczone:) świetny blog, znalazłam wszystko, co chcę ugotować, gratuluję!!! i dziękuję!!!:):):)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Oceń przepis:/Rate recipe: