Orzeźwiający sos hari, zniewalający aromatem świeżej kolendry i mięty jest bardzo popularnym dodatkiem do różnego rodzaju przekąsek kuchni indyjskiej. Bardzo prosty w przygotowaniu, świetnie sprawdza się na przykład jako dip podawany z czipsami kukurydzianymi.
Sos hari (Hari Chutney)
Składniki/Ingredients:
- pęczek świeżej kolendry
- listki mięty ( w ilości odpowiadającej połowie ilości kolendry )
- sok z połówki cytryny
- 1 ząbek czosnku
- kawałek imbiru ( ok 2 cm. )
- szczypta soli
- szczypta cukru
- szczypta mielonego kminu
- jedna zielona papryczka chili
Przygotowanie/Preparation:
- Imbir i czosnek ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Kolendrę i miętę płuczemy. Wszystkie składniki rozdrabniamy w blenderze.
Smacznego!
Dodałem Ci już przepis na Red Coconut Chutney 🙂
Dzięki, na pewno wypróbuję.
Jutro pewnie dostanę kolejny przepis 🙂
Jeśli chcesz możesz to sobie zlinkować
pozdrowienia z Al-Khobar
Świetny blog. Właśnie niedawno wróciłem z Indii. Zastanawiałem się co to było w tym zielonym sosie wyglądającym jak wymiociny kosmity :). Zrobiłem wg. Twojego przepisu (cytrynę zastąpiłem limonka) i właśnie tak smakował w Indiach ten sos. Wielkie dzięki za przepis. Jedno jest pewne będę często zaglądał na twojego bloga. Pozdrawiam
Dzięki za miły komentarz, zapraszam 🙂
Dobrze jest dodać odrobine jogurtu naturalnego
Jestem tu pierwszy raz bo pod wpływem wczorajszej kolacji w hinduskiej restauracji w Barcelonie szukam przepisów na to, czym moje podniebienie zostało urzeczone:) świetny blog, znalazłam wszystko, co chcę ugotować, gratuluję!!! i dziękuję!!!:):):)