Chlebki parata (Paratha)

Podziel się z innymi:

Jednym z podstawowych rodzajów indyjskiego pieczywa, przygotowywanego bez użycia drożdży, są placki nazywane paratha. Historycznie wywodzące się z kuchni Pendżabu, wytwarzane z pełnoziarnistej mąki pszennej (atta) chlebki doskonale przyjęły się zarówno w północnych, jak i południowych stanach Indii, a z czasem doczekały się wielu lokalnych wariantów różniących się niekiedy dość znacznie od oryginału.

Podstawowe ciasto na paraty przygotowuje się tak samo, jak w przypadku czapati, różny jest natomiast sposób formowania chlebków i smażenia. Podczas wałkowania placków, powierzchnię ciasta natłuszcza się olejem albo roztopionym klarowanym masłem, a następnie placek kilka razy się składa, dzięki czemu po ostatecznym rozwałkowaniu uzyskujemy ciekawą, warstwową strukturę gotowego chlebka.
W zależności od sposobu składania paraty mogą być trójkątne, kwadratowe bądż okrągłe.

Gorące i miękkie, pachnące masłem paraty są idealnym dodatkiem do gęstych indyjskich sosów curry i jako taki dodatek najczęściej zamawiane są w indyjskich restauracjach. W Indiach jadane są także jako samodzielne danie śniadaniowe – również w wersji nadziewanej (najczęściej natknąć możemy się na nadzienie z ziemniaków, kalafiora, jajka albo sera paneer) lub z dodatkiem aromatycznych przypraw.

Zapraszam do przygotowania pysznych indyjskich chlebków paratha:

Chlebki parata (Paratha)
 
Składniki/Ingredients:
składniki na osiem chlebków
  • 2 szklanki mąki (najlepiej pełnoziarnistej)
  • trochę mąki do wałkowania placków
  • 2 łyżki oleju
  • 3/4 - 1 szklanka ciepłej wody
  • 1 łyżeczka soli
  • olej lub roztopione klarowane masło do smarowania placków (okolo 2-3 łyżek)
Przygotowanie/Preparation:
  1. Do mąki dodajemy sól i olej, następnie powoli dodajemy wodę - około 3/4 szklanki. Dokładna ilość wody będzie zależała od rodzaju mąki, w czasie wyrabiania możemy dodać trochę więcej wody. Chcemy uzyskać miękkie elastyczne ciasto.
  2. Ciasto zagniatamy przez około 10 minut.
  3. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy na około 20 -30 minut, aby odpoczęło.
  4. Przygotowujemy tłuszcz do smarowania - olej albo roztopione klarowane masło.
  5. Ciasto dzielimy na osiem części.
  6. Kulkę ciasta rozpłaszczamy, oprószamy mąką i rozwałkowujemy na grubość około 1 milimetra.
  7. Łyżeczką rozprowadzamy tłuszcz po powierzchni rozwałkowanego placka.
  8. Placek składamy na pół, znowu smarujemy górę.
  9. Jeszcze raz składamy wpół - otrzymujemy trójkąt.
  10. Trójkąt ciasta obsypujemy mąką, wałkujemy we wszystkich kierunkach na grubość około 1 milimetra.
  11. Placek kładziemy na delikatnie natłuszczoną, średnio rozgrzaną patelnię.
  12. Smażymy, aż góra chlebka zmieni kolor na jasnozłoty. Natłuszczamy górę i odwracamy placek.
  13. Jeszcze raz natłuszczamy górę chlebka.

Smacznego!

chlebki parata

Podziel się z innymi:

Komentarze

Chlebki parata (Paratha) — 10 komentarzy

  1. Paratha podawana jest głównie na śniadanie. Jestem hiduską więc wiem lepiej. A dodatkiem do Paratha jest jogurt naturalny z przyprawami.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Oceń przepis:/Rate recipe: