Mutta Roast jest tradycyjną potrawą pochodzącą z Kerali, często podawaną w zestawie śniadaniowym z ryżowymi naleśnikami appam. Proste w przygotowaniu, pożywne danie z gotowanych na twardo jajek zanurzonych w aromatycznym pomidorowo-cebulowym sosie.
Jajka po keralsku (Kerala Style Egg Roast)
Składniki/Ingredients:
- 4 jajka
- 2 duże cebule
- 2 łyżeczki pasty czosnkowo-imbirowej (lub 1 łyżeczka rozgniecionego czosnku i 1 łyżeczka utartego świeżego korzenia imbiru )
- 2 pomidory
- pół łyżeczki chili
- 2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1 łyżeczka mielonej kolendry
- pół łyżeczki kurkumy
- pół łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
- pół łyżeczki soli
- 2 łyżki oleju
- pół łyżeczki przyprawy Garam Masala
- 6-8 listków curry
- pół szklanki wody
Przygotowanie/Preparation:
- Jajka gotujemy na twardo, obieramy ze skorupek.
- Cebulę kroimy w piórka, pomidory w drobną kostkę.
- Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy pokrojoną cebulę, smażymy do zeszklenia.
- Dodajemy pastę czosnkowo-imbirową i liście curry, smażymy chwilę mieszając.
- Dodajemy sproszkowane przyprawy z wyjątkiem Garam Masala, smażymy.
- Dodajemy pomidory, solimy, wszystko smażymy mieszając około 5 minut.
- Ugotowane jajka nacinamy delikatnie wzdłuż z czterech stron, dodajemy do sosu.
- Delikatnie mieszamy, dodajemy niewielką ilość wody, przyprawiamy Garam Masala i dusimy przez kilka minut pod przykryciem.
Podajemy z gotowanym ryżem, chlebkami czapati lub naleśnikami appam.
Smacznego!
no takich jajek to jeszcze nie jadłam! 😉
Muszę przyznać, że te jajka wyglądają świetnie. Na śniadanie troszkę zbyt zdecydowany smak jak dla mnie, ale na później… super 🙂
A kiedy dodajemy garam masala..?
Dzięki za uwagę, Garam Masala generalnie dodajemy pod koniec gotowania, już poprawiłem przepis.
Wyszły jak w Kerali 😉 Pycha!!!!
Robiłem pierwszy raz i wyszły rewelacyjne.