Jajka po keralsku (Kerala Style Egg Roast)

Podziel się z innymi:

Mutta Roast jest tradycyjną potrawą pochodzącą z Kerali, często podawaną w zestawie śniadaniowym z ryżowymi naleśnikami appam. Proste w przygotowaniu, pożywne danie z gotowanych na twardo jajek zanurzonych w aromatycznym pomidorowo-cebulowym sosie.

5.0 from 2 reviews
Jajka po keralsku (Kerala Style Egg Roast)
 
Składniki/Ingredients:
  • 4 jajka
  • 2 duże cebule
  • 2 łyżeczki pasty czosnkowo-imbirowej (lub 1 łyżeczka rozgniecionego czosnku i 1 łyżeczka utartego świeżego korzenia imbiru )
  • 2 pomidory
  • pół łyżeczki chili
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • pół łyżeczki kurkumy
  • pół łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
  • pół łyżeczki soli
  • 2 łyżki oleju
  • pół łyżeczki przyprawy Garam Masala
  • 6-8 listków curry
  • pół szklanki wody
Przygotowanie/Preparation:
  1. Jajka gotujemy na twardo, obieramy ze skorupek.
  2. Cebulę kroimy w piórka, pomidory w drobną kostkę.
  3. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy pokrojoną cebulę, smażymy do zeszklenia.
  4. Dodajemy pastę czosnkowo-imbirową i liście curry, smażymy chwilę mieszając.
  5. Dodajemy sproszkowane przyprawy z wyjątkiem Garam Masala, smażymy.
  6. Dodajemy pomidory, solimy, wszystko smażymy mieszając około 5 minut.
  7. Ugotowane jajka nacinamy delikatnie wzdłuż z czterech stron, dodajemy do sosu.
  8. Delikatnie mieszamy, dodajemy niewielką ilość wody, przyprawiamy Garam Masala i dusimy przez kilka minut pod przykryciem.

Podajemy z gotowanym ryżem, chlebkami czapati lub naleśnikami appam.

Smacznego!

jajka po keralsku

Podziel się z innymi:

Komentarze

Jajka po keralsku (Kerala Style Egg Roast) — 6 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Oceń przepis:/Rate recipe: