Papaja jest owocem występującym powszechnie w Indiach, cenionym zarówno za swe walory smakowe, jak i właściwości zdrowotne. Kuchnia indyjska traktuje zielone, niedojrzałe jeszcze owoce papai jako warzywo; zielona papaja jedzona może być na surowo w formie sałatki lub gotowana w połączeniu z różnymi przyprawami, tworząc smaczne wegetariańskie curry.
Kaplanga Ularthu to łatwa w przygotowaniu, delikatna w smaku potrawa wykorzystująca zieloną niedojrzałą papaję. Przepis ten pochodzi z Kerali, tropikalnego stanu położonego na południowym wybrzeżu subkontynentu indyjskiego.
- 1 nieduża zielona papaja
- 1 cebula
- 1-2 ząbki czosnku
- 2-3 suszone papryczki chili (lub chili w proszku)
- 1/2 łyżeczki mielonej kurkumy
- 1/2 łyżeczki nasion gorczycy
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 łyżka oleju roślinnego (najlepiej kokosowego)
- kilka listków curry
- Papaję obieramy ze skórki, kroimy w niewielką kostkę.
- Pokrojoną papaję zalewamy niewielką ilością wody, dodajemy kurkumę i sól, gotujemy pod przykryciem do miękkości (5-10 minut).
- Ugotowaną papaję odcedzamy z nadmiaru wody.
- Cebulę i czosnek drobno siekamy.
- Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy ziarna gorczycy, smażymy, aż zaczną "strzelać", następnie dodajemy cebulę i smażymy do zeszklenia.
- Dodajemy czosnek, papryczki chili oraz liście curry, smażymy przez chwilę mieszając.
- Wrzucamy ugotowaną papaję, mieszamy, aby pokryła się olejem z przyprawami.
- Skrapiamy sokiem z cytryny i smażymy jeszcze przez chwilę.
Smażoną papaję możemy podać jako dodatek do dania głównego lub jako samodzielne wegetariańskie danie.
Smacznego!
Uwaga: Zielona papaja nie powinna być spożywana przez kobiety w ciąży.