Smażona zielona papaja z Kerali (Green Papaya Stir-Fry Kerala Style)

Podziel się z innymi:

Papaja jest owocem występującym powszechnie w Indiach, cenionym zarówno za swe walory smakowe, jak i właściwości zdrowotne. Kuchnia indyjska traktuje zielone, niedojrzałe jeszcze owoce papai jako warzywo; zielona papaja jedzona może być na surowo w formie sałatki lub gotowana w połączeniu z różnymi przyprawami, tworząc smaczne wegetariańskie curry.

Kaplanga Ularthu to łatwa w przygotowaniu, delikatna w smaku potrawa wykorzystująca zieloną niedojrzałą papaję. Przepis ten pochodzi z Kerali, tropikalnego stanu położonego na południowym wybrzeżu subkontynentu indyjskiego.

Smażona zielona papaja z Kerali (Kerala Green Papaya Stir-Fry)
 
Składniki/Ingredients:
  • 1 nieduża zielona papaja
  • 1 cebula
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 2-3 suszone papryczki chili (lub chili w proszku)
  • 1/2 łyżeczki mielonej kurkumy
  • 1/2 łyżeczki nasion gorczycy
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżka oleju roślinnego (najlepiej kokosowego)
  • kilka listków curry
Przygotowanie/Preparation:
  1. Papaję obieramy ze skórki, kroimy w niewielką kostkę.
  2. Pokrojoną papaję zalewamy niewielką ilością wody, dodajemy kurkumę i sól, gotujemy pod przykryciem do miękkości (5-10 minut).
  3. Ugotowaną papaję odcedzamy z nadmiaru wody.
  4. Cebulę i czosnek drobno siekamy.
  5. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy ziarna gorczycy, smażymy, aż zaczną "strzelać", następnie dodajemy cebulę i smażymy do zeszklenia.
  6. Dodajemy czosnek, papryczki chili oraz liście curry, smażymy przez chwilę mieszając.
  7. Wrzucamy ugotowaną papaję, mieszamy, aby pokryła się olejem z przyprawami.
  8. Skrapiamy sokiem z cytryny i smażymy jeszcze przez chwilę.

Smażoną papaję możemy podać jako dodatek do dania głównego lub jako samodzielne wegetariańskie danie.

Smacznego!

smażona zielona papaja

Uwaga: Zielona papaja nie powinna być spożywana przez kobiety w ciąży.

Podziel się z innymi:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Oceń przepis:/Rate recipe: