Kurczak tikka (Chicken Tikka)

Podziel się z innymi:

Kurczak tikka ( Chicken Tikka ) – popularne na całym świecie danie kuchni indyjskiej. Kawałki kurczaka marynowane w jogurcie i przyprawach pieczone w piecu tandoor lub na grillu.

Kurczak Tikka (Chicken Tikka)
 
Składniki/Ingredients:
  • 1 kilogram mięsa z piersi kurczaka
marynata:
  • 250 gramów jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka sproszkowanego kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka mieszanki garam masala
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka chili
  • 1 łyżeczka sproszkowanej kolendry
  • 4 ząbki czosnku
  • kawałek świeżego imbiru ( można użyć gotowej pasty czosnkowo-imbirowej - 2 łyżki )
  • sok z 1 cytryny
  • pół łyżeczki soli
  • kilka listków kolendry
Przygotowanie/Preparation:
  1. Mięso kroimy w kostkę ok. 5 cm.
  2. Czosnek rozgniatamy, imbir ścieramy na tarce o drobnych oczkach, listki kolendry siekamy.
  3. Do jogurtu dodajemy wszystkie przyprawy, kolendrę oraz sok z cytryny i mieszamy.
  4. Dodajemy mięso i marynujemy w lodówce ok. 2 godzin.
  5. Nadziewamy na szpadki do szaszłyków i pieczemy na grillu.

Smacznego!

kurczak tikka

Podziel się z innymi:

Komentarze

Kurczak tikka (Chicken Tikka) — 10 komentarzy

  1. Choć nie jestem największą fanką tej kuchni, to czasami zdarza mi się przygotowywać. Kilak dni temu robiłam właśnie chicken tikka:)

    • Chodzi o kmin rzymski. Tak sobie patrzę i ta łyżka w przepisie to za dużo – powinna być raczej 1 łyżeczka – poprawiam i przepraszam za błąd.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Oceń przepis:/Rate recipe: