Przepis na smaczne wegetariańskie curry przyrządzone z fasoli lobia. Można użyć także innych rodzajów fasoli o niedużych ziarnach.
Curry z fasoli lobia (Lobia Curry)
Składniki/Ingredients:
- 1 szklanka fasoli lobia
- 1 łyżka oleju
- 1/2 łyżeczki nasion kminu
- 1 cebula
- 1 łyżeczka pasty czosnkowo-imbirowej
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 1 łyżeczka mielonej kolendry
- 1/2 łyżeczki Garam Masala
- 1 łyżeczka posiekanego zielonego chili
- 2 pomidory
- 1 łyżeczka soli
- 1 szklanka wody
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 2 łyżki posiekanej natki kolendry
Przygotowanie/Preparation:
- Fasolę moczymy w dwóch szklankach wody przez kilka godzin, płuczemy, następnie gotujemy do miękkości.
- Cebulę, chili i pomidory drobno kroimy.
- Na rozgrzany olej wrzucamy nasiona kminu i smażymy przez chwilę, dodajemy cebulę, smażymy do zeszklenia, dodajemy pastę czosnkowo-imbirową oraz chili, mieszamy, dodajemy kurkumę, mieloną kolendrę, garam masala i pomidory, smażymy wszystko razem kilka minut.
- Dodajemy ugotowaną fasolę, solimy do smaku, dolewamy wodę i dusimy pod przykryciem około 10 minut.
- Gotowe danie skrapiamy sokiem z cytryny i posypujemy posiekanymi liśćmi kolendry.
Smacznego!