Curry z fasoli lobia ( Lobia Curry )

Podziel się z innymi:

Przepis na smaczne wegetariańskie curry przyrządzone z fasoli lobia. Można użyć także innych rodzajów fasoli o niedużych ziarnach.

Curry z fasoli lobia (Lobia Curry)
 
Składniki/Ingredients:
  • 1 szklanka fasoli lobia
  • 1 łyżka oleju
  • 1/2 łyżeczki nasion kminu
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka pasty czosnkowo-imbirowej
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • 1/2 łyżeczki Garam Masala
  • 1 łyżeczka posiekanego zielonego chili
  • 2 pomidory
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 szklanka wody
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 2 łyżki posiekanej natki kolendry
Przygotowanie/Preparation:
  1. Fasolę moczymy w dwóch szklankach wody przez kilka godzin, płuczemy, następnie gotujemy do miękkości.
  2. Cebulę, chili i pomidory drobno kroimy.
  3. Na rozgrzany olej wrzucamy nasiona kminu i smażymy przez chwilę, dodajemy cebulę, smażymy do zeszklenia, dodajemy pastę czosnkowo-imbirową oraz chili, mieszamy, dodajemy kurkumę, mieloną kolendrę, garam masala i pomidory, smażymy wszystko razem kilka minut.
  4. Dodajemy ugotowaną fasolę, solimy do smaku, dolewamy wodę i dusimy pod przykryciem około 10 minut.
  5. Gotowe danie skrapiamy sokiem z cytryny i posypujemy posiekanymi liśćmi kolendry.

Smacznego!

curry z fasoli lobia

Podziel się z innymi:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Oceń przepis:/Rate recipe: