Stan Kerala położony jest na południu Indii na wybrzeżu Oceanu Indyjskiego. Bliskość morza sprawia, że dania z ryb i owoców morza są specjalnością kuchni Kerali. Tradycyjne rybne curry przygotowywane jest w wielu domach jako codzienna potrawa, z wykorzystaniem różnych gatunków ryb, np. sardynek lub makreli.
Rybne curry z Kerali (Fish Curry Kerala Style)
Składniki/Ingredients:
- 0.5 kg ryby
- 2 łyżki oleju
- mały kawałek imbiru
- 5-6 ząbków czosnku
- 1 cebula
- 1/2 łyżeczki gorczycy
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 1/2 łyżeczki nasion kozieradki
- 1 łyżeczka chili
- 1 łyżka mielonej kolendry
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- sól do smaku (ok. 1 łyżeczki)
- kilka liści curry
- woda
Przygotowanie/Preparation:
- Rybę kroimy na kawałki ok. 5 cm.
- Na rozgrzany na patelni olej wrzucamy ziarna gorczycy oraz kozieradki, smażymy przez chwilę, aż gorczyca zacznie "strzelać".
- Dodajemy posiekaną drobno cebulę i liście curry, smażymy do zeszklenia cebuli, następnie dodajemy rozgnieciony czosnek, imbir, kurkumę, pieprz, chili oraz kolendrę, wszystko razem jeszcze przez chwilę smażymy.
- Dodajemy przecier pomidorowy, sok z cytryny, około 1.5 szklanki wody, wrzucamy pokrojoną rybę, gotujemy wszystko na małym ogniu pod przykryciem około 20 minut.
- Podajemy z ryżem.
Danie najlepsze jest następnego dnia po przygotowaniu.
Smacznego!
Uwaga: W tradycyjnych przepisach na rybne curry pochodzących z Kerali występuje suszony, a następnie wędzony owoc zwany kudampuli (gambooge). Nadaje on potrawom charakterystycznego kwaśnego smaku. Owoce kudampuli przed dodaniem do curry należy namoczyć w ciepłej wodzie. W przepisie zastąpiłem kudampuli przecierem pomidorowym i sokiem z cytryny.