Rybne curry z Kerali ( Fish Curry Kerala Style )

Podziel się z innymi:

Stan Kerala położony jest na południu Indii na wybrzeżu Oceanu Indyjskiego. Bliskość morza sprawia, że dania z ryb i owoców morza są specjalnością kuchni Kerali. Tradycyjne rybne curry przygotowywane jest w wielu domach jako codzienna potrawa, z wykorzystaniem różnych gatunków ryb, np. sardynek lub makreli.

Rybne curry z Kerali (Fish Curry Kerala Style)
 
Składniki/Ingredients:
  • 0.5 kg ryby
  • 2 łyżki oleju
  • mały kawałek imbiru
  • 5-6 ząbków czosnku
  • 1 cebula
  • 1/2 łyżeczki gorczycy
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1/2 łyżeczki nasion kozieradki
  • 1 łyżeczka chili
  • 1 łyżka mielonej kolendry
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • sól do smaku (ok. 1 łyżeczki)
  • kilka liści curry
  • woda
Przygotowanie/Preparation:
  1. Rybę kroimy na kawałki ok. 5 cm.
  2. Na rozgrzany na patelni olej wrzucamy ziarna gorczycy oraz kozieradki, smażymy przez chwilę, aż gorczyca zacznie "strzelać".
  3. Dodajemy posiekaną drobno cebulę i liście curry, smażymy do zeszklenia cebuli, następnie dodajemy rozgnieciony czosnek, imbir, kurkumę, pieprz, chili oraz kolendrę, wszystko razem jeszcze przez chwilę smażymy.
  4. Dodajemy przecier pomidorowy, sok z cytryny, około 1.5 szklanki wody, wrzucamy pokrojoną rybę, gotujemy wszystko na małym ogniu pod przykryciem około 20 minut.
  5. Podajemy z ryżem.

Danie najlepsze jest następnego dnia po przygotowaniu.

Smacznego!

rybne curry

Uwaga: W tradycyjnych przepisach na rybne curry pochodzących z Kerali występuje suszony, a następnie wędzony owoc zwany kudampuli (gambooge). Nadaje on potrawom charakterystycznego kwaśnego smaku. Owoce kudampuli przed dodaniem do curry należy namoczyć w ciepłej wodzie. W przepisie zastąpiłem kudampuli przecierem pomidorowym i sokiem z cytryny.

Podziel się z innymi:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Oceń przepis:/Rate recipe: