Laddu z kaszy manny ( Rava Laddu )

Podziel się z innymi:

Jednym z rodzajów tradycyjnych słodyczy indyjskich są laddu, kulki wytwarzane z mąki z ciecierzycy lub kaszy manny, cukru i różnych dodatków.
Słodkie, aromatyczne kulki z kaszy manny, czyli Rava Laddu są zwyczajowym deserem przygotowywanym z okazji hinduistycznego święta Divali.

Oto przepis na Rava Laddu:

Podana ilość składników na około 16 kulek laddu.

5.0 from 2 reviews
Laddu z kaszy manny (Rava Laddu)
 
Składniki/Ingredients:
  • 1 szklanka kaszy manny
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki masła (w indyjskich przepisach występuje klarowane masło-ghee, ale zwykłe masło również się sprawdza)
  • 1 łyżka orzechów nerkowca
  • 1 łyżka rodzynek
  • szczypta sproszkowanego kardamonu
  • około 1/2 szklanki ciepłego mleka
Opcjonalnie:
  • 1 łyżka wiórków kokosowych
  • szczypta szafranu
Przygotowanie/Preparation:
  1. Nitki szafranu wrzucamy do ciepłego mleka. Orzechy nerkowca możemy trochę rozdrobnić.
  2. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę masła. Wrzucamy orzechy nerkowca i podsmażamy, następnie dodajemy rodzynki. Smażymy mieszając około 1 minuty, aż rodzynki zaczną "puchnąć". Zdejmujemy podsmażone orzechy i rodzynki z patelni.
  3. Na patelni roztapiamy pozostałe masło, wsypujemy kaszę mannę, smażymy ją na małym ogniu mieszając, aż delikatnie się zezłoci i zacznie przyjemnie pachnieć. Uważamy, żeby nie przypalić kaszy.
  4. Wyłączamy ogień, do kaszy dodajemy cukier puder, podsmażone orzechy i rodzynki, wiórki kokosowe, szafran i kardamon. Wszystko razem mieszamy.
  5. Powoli dodajemy mleko do momentu uzyskania konsystencji odpowiedniej do ulepienia kulek.
  6. Z powstałej masy lepimy kulki wielkości orzechów włoskich.

Smacznego!

Rava Laddu to popularny deser kuchni indyjskiej

Podziel się z innymi:

Komentarze

Laddu z kaszy manny ( Rava Laddu ) — 6 komentarzy

  1. Robiłam dzisiaj te kulki, przepyszne! Błyskawicznie się robi i w takim samym tempie zjada 🙂
    Nie miałam pod ręką szafranu ani kardamonu, a orzeszki dodałam włoskie, ale i tak wyszło świetne.
    Pycha!

  2. Idealne!Zdecydowanie moje smaki. Zrobiłam dzisiaj dosłownie w 15 minut:) Pewnie w najbliższym czasie trochę pokombinuję z tym przepisem dodając różne przyprawy i bakalie;)

  3. Ja zrobiłam bez bakali cora nie lubi suszonych owocow a orzechow nie moźe, upraźylam kasze z wiôrkami kokosowymi,- cukru dałam mniej i brzozowy a przy okazji zrobiłam w drugim rondelku słony karmel w ktorym obtoczylam kulki i potem obtoczyłam w kakao a drugie w wiórkach wyszły mega

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Oceń przepis:/Rate recipe: