Jednym z rodzajów tradycyjnych słodyczy indyjskich są laddu, kulki wytwarzane z mąki z ciecierzycy lub kaszy manny, cukru i różnych dodatków.
Słodkie, aromatyczne kulki z kaszy manny, czyli Rava Laddu są zwyczajowym deserem przygotowywanym z okazji hinduistycznego święta Divali.
Oto przepis na Rava Laddu:
Podana ilość składników na około 16 kulek laddu.
Laddu z kaszy manny (Rava Laddu)
Składniki/Ingredients:
- 1 szklanka kaszy manny
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 2 łyżki masła (w indyjskich przepisach występuje klarowane masło-ghee, ale zwykłe masło również się sprawdza)
- 1 łyżka orzechów nerkowca
- 1 łyżka rodzynek
- szczypta sproszkowanego kardamonu
- około 1/2 szklanki ciepłego mleka
Opcjonalnie:
- 1 łyżka wiórków kokosowych
- szczypta szafranu
Przygotowanie/Preparation:
- Nitki szafranu wrzucamy do ciepłego mleka. Orzechy nerkowca możemy trochę rozdrobnić.
- Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę masła. Wrzucamy orzechy nerkowca i podsmażamy, następnie dodajemy rodzynki. Smażymy mieszając około 1 minuty, aż rodzynki zaczną "puchnąć". Zdejmujemy podsmażone orzechy i rodzynki z patelni.
- Na patelni roztapiamy pozostałe masło, wsypujemy kaszę mannę, smażymy ją na małym ogniu mieszając, aż delikatnie się zezłoci i zacznie przyjemnie pachnieć. Uważamy, żeby nie przypalić kaszy.
- Wyłączamy ogień, do kaszy dodajemy cukier puder, podsmażone orzechy i rodzynki, wiórki kokosowe, szafran i kardamon. Wszystko razem mieszamy.
- Powoli dodajemy mleko do momentu uzyskania konsystencji odpowiedniej do ulepienia kulek.
- Z powstałej masy lepimy kulki wielkości orzechów włoskich.
Smacznego!
Ogólnie z kuchni indyjskiej wolę dania wytrawne, bo słodycze zwykle są za słodkie ale te kulki mnie kuszą…:)! Pozdrawiam!
Dzięki za przepis. Bardzo łatwy w wykonaniu, a efekt zgodnie z oczekiwaniem – ładny, super słodki hinduski deser.
Robiłam dzisiaj te kulki, przepyszne! Błyskawicznie się robi i w takim samym tempie zjada 🙂
Nie miałam pod ręką szafranu ani kardamonu, a orzeszki dodałam włoskie, ale i tak wyszło świetne.
Pycha!
Idealne!Zdecydowanie moje smaki. Zrobiłam dzisiaj dosłownie w 15 minut:) Pewnie w najbliższym czasie trochę pokombinuję z tym przepisem dodając różne przyprawy i bakalie;)
Czy jak te kulki są juz gotowe czy kasza ma być taka troche jak piasek czy coś źle zrobiłem?
Takie właśnie są 🙂
Ja zrobiłam bez bakali cora nie lubi suszonych owocow a orzechow nie moźe, upraźylam kasze z wiôrkami kokosowymi,- cukru dałam mniej i brzozowy a przy okazji zrobiłam w drugim rondelku słony karmel w ktorym obtoczylam kulki i potem obtoczyłam w kakao a drugie w wiórkach wyszły mega